Mag je kiezen tussen twee nieuwe banen? Focus niet alleen op het salaris
Ben je aan het solliciteren en zit je in de luxe positie dat je mag kiezen tussen twee nieuwe banen? Het salaris is natuurlijk een belangrijk punt. Maar er zijn meer vragen die je jezelf zou kunnen stellen om de baan te kiezen die, financieel gezien, het beste bij je past. Hierbij een aantal tips!
Welke andere benefits bieden ze zoal? En welk percentage wordt daarvan vergoed?
Kijk ook naar andere benefits die de werkgever biedt. Welk deel betaald je nieuwe werkgever als het gaat om pensioen, arbeidsongeschiktheid en de premie van je zorgverzekering? Dit kan nogal verschillen in percentages. En dit heeft dus ook een aanzienlijke invloed op het (netto) loon dat je uiteindelijk op je rekening gestort krijgt.
Extra leestip: Zo haal je het beste uit je salarisonderhandeling
Hoe ziet de bonusstructuur van het bedrijf eruit?
Een bonus is niet altijd gegarandeerd. Het kan – bij goed presteren – een bepaald percentage aan het einde van het jaar zijn. Belangrijk om na te gaan is welke criteria de werkgever hiervoor hanteert. Waar moet je dan aan voldoen als je de bonus wilt ontvangen? Misschien bieden ze ook een winstdelingsregeling? Hoe ziet die regeling er dan uit?
Wat zijn de kosten voor jou als je de baan accepteert?
Dit is een vraag die je jezelf ook moet stellen als je gaat kiezen tussen twee banen: de vergoeding voor woon-werkverkeer. Krijg je een bedrag per kilometer of krijg je een bedrag binnen een straal van bijvoorbeeld 10 of 20 km? Hoeveel geld moet je er dan zelf bijleggen om de volledige kosten volledig vergoed te krijgen? En misschien geven ze ook wel een vergoeding voor lunches, kleding, vakliteratuur en/of een abonnement om te kunnen sporten?
Welke vergoedingen hanteert de werkgever voor het volgen van trainingen en opleidingen?
Mag je trainingen en opleidingen volgen? Welke criteria hanteert de werkgever hiervoor? Volgt de werkgever een CAO? Dan zal daar e.e.a. in vermeld staan. Volgt de werkgever geen CAO, dan zal er een aparte studieovereenkomst opgesteld moeten worden. Vraag dit na bij de onderhandelingen, dan weet je ook waar je aan toe bent.
Welke (financiële) vergoedingen vind jij belangrijk? Deel het met ons onder dit artikel.
Volg ons