Managementondersteuners (M/V) gezocht
Jaarlijks in april is het secretaressedag. De dag waarop ondersteuners doorgaans in het zonnetje worden gezet. Afgelopen april stond er een interview met een aantal mannelijke managementondersteuners in de Telegraaf (editie vrouw). In het interview werd ingegaan op de vraag hoe mannen zich staande weten te houden in dit typische “vrouwenvak”. Naar aanleiding van dit interview organiseerden Menno Spiekerman en Ingeborg Lentjes ook een interview: met mannen EN vrouwen. Ingegaan werd op een aantal stellingen.
Mannen worden beter betaald dan vrouwen. Mannen maken (of krijgen) eerder promotie.
Han: ik zou graag af willen van de functienaam secretaresse. De omschrijving managementassistent of Executive Assistent past beter. Ik vind dat de functieomschrijving secretaresse meer een uitstraling heeft richting vrouwen dan mannen. Verder denk ik dat mannen en vrouwen in dit vak, over het algemeen, wel hetzelfde betaald worden. In onze organisatie is dat in ieder geval wel het geval. En ik denk ook dat de mannen, intern vaker op zoek gaan naar promotie.
Menno: verschil tussen managementassistenten in het vak is alleen merkbaar als je bijvoorbeeld voor een kleinere gemeente zou werken. De salarisschaal bij een kleine gemeente is anders dan bij een grotere. Bij de ene zit je in functiegroep 8 en bij de andere in functiegroep 10.
Nora: ik denk niet dat mannen eerder promotie krijgen dan de vrouwen. Het gaat er mijns inziens om jezelf te laten zien, je doelstellingen te halen en daar pro-actief in zijn. Het maakt dan niet uit of je man of vrouw bent.
Annelies: we doen aannames over het salaris. Maar weten we wie wel wie wat verdient? Volgens mij wordt daar niet heel open over gecommuniceerd.
Ingeborg: het salarisonderzoek 2021 van Robert Half op de website van Management Support komt ter sprake. Komen deze bedragen jullie bekend voor ?
Menno: ik werk bij een gemeente en als ik dan kijk in de tabel bij ervaring en salaris, dan klopt het niet helemaal.
Nora: de verschillen zijn naar mijn idee best groot. Mijn vorige werkgever, een universiteit, zat ruim onder het gemiddelde. Mijn huidige werkgever zit er ruim boven.
Leon: ik denk dat het salaris ook regio afhankelijk is. In het Westen zal men meer verdienen dan in het Zuiden. Het maakt ook uit of je in een profit of non-profit sector werkzaam bent. In de non-profit sector werkt men over het algemeen met schalen en treden. Daar valt niet heel veel mee te schuiven. De profit sector is daarin – denk ik – flexibeler.
Han: als je bij een internationaal bedrijf werkt, verdien je ook meer.
Mannen voeren niet alle secretariële werkzaamheden uit. Mannen zijn ook niet zo dienstbaar als de vrouwen.
Annelies: ik ken weinig mannen die dezelfde functie uitoefenen. Na jaren heel actief te zijn geweest bij de NVD weet ik dat er slechts 1 man lid is van de vereniging. Helaas ken ik deze persoon niet. Ik kan dus niet zeggen of de mannen bepaalde werkzaamheden wel/niet uitvoeren.
Nora: ik heb bij een universiteit gewerkt. Daar werkte één mannelijke management ondersteuner tussen circa 125 vrouwen. Zijn werkzaamheden waren in grote lijnen niet anders dan van de vrouwelijk management assistenten.
Erika: ik heb wel ooit samengewerkt met een mannelijke managementondersteuner. Onze werkzaamheden waren hetzelfde en het niveau ook (beiden hbo). Er was toen een goede wisselwerking tussen ons.
Leon: over welke werkzaamheden hebben we het precies? Het profiel is hierbij van belang. Als ik tegen mijn manager zeg dat ik bepaalde werkzaamheden niet doe, dan valt dit onder werkweigering.
Zorgzaam of dienstbaar zijn, past zowel bij mannen als bij vrouwen. In de horeca werken toch ook mannen? Je bent zorgzaam of je bent het niet. Dan maakt het niet uit of je een man of vrouw bent.
Ingeborg: deze vraag kan wellicht beter gaan over verschuiving van “traditionele/secretariële” werkzaamheden naar werkzaamheden op het gebied van organiseren, hr, projectmanagement, projectoptimalisatie etc. Hoe is de verdeling in jullie functies?
Erika: mijn werkzaamheden van 10 jaar geleden zijn zeker anders dan nu. Ik ben nog 20% secretarieel bezig en de rest meer als coördinator/projectleider van verschillende projecten.
Han: we hebben ook meerdere “petten” op tegenwoordig. Mijn manager legt iets bij mij neer en ik regel het. Of ik het nu delegeer of zelf doe, dat maakt voor hem niet uit. Als het maar gedaan wordt.
Nora: we zijn meer een kartrekker, natuurlijk in nauwe afstemming met onze manager.
Han: als jij als ondersteuner meer taken en verantwoordelijkheden wil, dan is het zaak om proactief te zijn. Werk aan de relatie met je manager en dan krijg je op den duur ook meer taken en verantwoordelijkheden.
Er heerst nog steeds een taboe op mannelijke managementassistenten anno 2021.
Leon: voor mijn gevoel komt dat omdat de naam secretaresse zo oubollig is. Wellicht dat de mannen daardoor afhaken. Wellicht reageren er meer mannen als we de functie managementassistent noemen?
Han: ik heb eigenlijk nog nooit een man naar Schoevers zien gaan. Voor mijn gevoel is deze opleiding ook meer gericht op vrouwen.
Erika: ik ben een van de finalisten van de verkiezing Secretaresse van het jaar 2021. Deze verkiezing wordt georganiseerd door Schoevers. Ik weet dat er wel een man heeft meegedaan aan de verkiezing.
Nora: ik denk dat het goed om wat meer mannen af te beelden op websites, bij vacatures en zeker ook bij de opleiders. Op LinkedIn zie je bij vacatures vaak heel typerend beeldmateriaal van vrouwen. Mannen kom je incidenteel tegen.
Han: bij vacatures zou altijd m/v moeten staan. Bovendien is het goed als er in teksten meer gesproken wordt over hem of haar en minder over ze en zij.
Welk advies geef je andere mannen die een baan in deze richting zoeken?
Leon: voor de mannen: ga het gewoon proberen. Vaak ben je de enige man die op een vacature reageert, dus je kansen zijn groter dat jij de baan uiteindelijk krijgt.
Nora: laat je gender inderdaad niet in de weg staan om dit vak uit te oefenen als je die wens hebt.
Hoe kan de disbalans tussen mannen en vrouwen in dit vak veranderd worden?
Han: het zou mooi zijn als er meer mannen in het vak zouden komen. Mannen zouden een goede balans kunnen zijn in een team van alleen maar vrouwen. Ze geven meer tegengewicht.
Leon: ik denk ook dat vrouwen het juist leuk vinden als er mannen reageren op secretariële vacatures.
Aan dit interview werkten mee:
- Nora van den Berg, Executive Assistant bij Eindhoven Airport
- Han Mulder, senior Executive Assistent bij UiPath
- Annelies Bessels, Managementassistent bij GMB
- Leon de Bruijn, Rayonsecretaris UWV
- Erika van den Bosch, Managementassistent bij BAM
- Menno Spiekerman, Projectondersteuner bij Utrecht10
SecretaresseNet wil alle deelnemers aan dit interview graag bedanken voor
hun medewerking en openheid.
Volg ons