Negatieve eigenschappen tijdens een sollicitatiegesprek benoemen
Je toekomstige werkgever wil graag de juiste persoon voor de baan kiezen en daarom wil hij graag een beeld van jou als persoon krijgen. Een vraag die tijdens sollicitatiegesprekken vaak gesteld wordt is of je negatieve eigenschappen van jezelf kunt benoemen. Tijdens een gesprek zeggen dat je alleen maar positieve punten hebt is geen goed idee, want iedereen heeft wel verbeterpunten. Hoe kan je dan het beste antwoord geven op deze lastige vraag?
#1 Formuleer het anders
Je kunt zeggen dat je een control freak bent of je kunt zeggen dat dat je graag alles tot in de puntjes wil regelen en dat je daarom de lat soms net iets te hoog legt. Dit antwoord klinkt veel beter dan een control freak zijn. En op deze manier buig je het meteen ook om in iets positiefs, want controle hebben is niet altijd slecht. Controle gaat namelijk ook goed samen met structuur en een goede organisatie en dat zijn ook vaak hele goede eigenschappen voor heel veel functies.
#2 Noem geen vaardigheden
Een vaardigheid kan je jezelf aanleren en een eigenschap niet. Ik ben goed met Outlook is een vaardigheid wat je hebt aangeleerd en dus geen goed/juist antwoord op de gestelde vraag. Eigenschappen zeggen iets over wie jij bent en hoe jij je gedraagt in bepaalde situaties. Voorbeelden van eigenschappen zijn creatief, perfectionistisch, zelfbewust, eigenwijs, enthousiast, verlegen, leergierig, initiatiefrijk, flexibel, resultaatgericht etc.
#3 Maak er geen grapje van
Tijdens een gesprek wil je serieus genomen worden. Je kunt dus beter voor een veilig antwoord gaan, want je weet immers niet hoe de ander reageert. Laat flauwe grapjes daarom achterwege.
#4 Vermijd clichés
Iedereen is altijd een Teamplayer. Maar daar zitten werkgever dus niet altijd op te wachten, want in ieder beroep moet je weleens samenwerken. En daarnaast is ook zeggen dat je een Workaholic bent niet handig, want dan kan men denken dat je geen goede werk/privé balans hebt. Weest dus liever iets origineler.
#5 Studeer je antwoorden niet in
Oefenen is goed, want dan komen antwoorden er waarschijnlijk een stuk vloeiender uit. Het is alleen wel beter om ervoor te zorgen dat je geen standaard/gemaakte antwoorden geeft, want dan weet de werkgever nog niet precies wat hij aan je heeft…
Bron: manners.nl
Volg ons