Omgaan met lastige collega’s – effectieve tips!
Hoe ga je om met lastige collega’s
Iedereen heeft wel een of meerdere collega’s waarmee de samenwerking lastig verloopt. En dat is jammer (en vervelend, irritant en het kost energie…). Een staaltje omdenken is hier wel op zijn plaats, want het is namelijk ook leerzaam en uitdagend. Vooral als je je realiseert dat jij zelf een rol speelt bij het in stand houden van dat lastige gedrag.
Van irritatie naar begrip
Stel je voor dat je die lastige collega naast je kunt krijgen in plaats van tegenover je. Dat je de situatie (en jouw emoties) de baas blijft en dat je weer begrip voor elkaar krijgt. Een mooie doelstelling, toch?
De oplossing: effectief beïnvloeden
De enige manier om de regie te behouden, is om lastige gesprekken om te buigen naar een positief gesprek. Oftewel: effectief beïnvloeden. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar deze eenvoudige inzichten helpen je alvast op weg:
- een andere woordkeuze;
- iets meer (of juist minder) volume in je stem;
- meer articulatie;
- een iets andere houding (kruis je vaak je armen over elkaar?);
- oogcontact;
- het stellen van een paar simpele vragen.
Zijn deze beïnvloedingstactieken een kwestie van manipulatie, tact, begrip of strategie? Waarschijnlijk is het een combinatie. Vooral is het een kwestie van mindset. En die begint met focus. Focus op jouw doel in plaats van blokkades.
Extra tips om lastige collega’s te ont-lastigen
Ken jezelf
Je eigen gedrag, normen en waarden bepalen grotendeels waarom jij reageert zoals je reageert. Weet je wie je bent? Dan ken je ook jouw ‘allergieën’ die verklaren waarom je met collega A goed overweg kunt en met collega B moeite hebt. Deze inzichten helpen je om het contact te verbeteren.
Ken je collega
Niet iedereen is hetzelfde: iedereen ervaart een gesprek mogelijk anders. Kijk daarom naar andere gedragsstijlen. Hoe reageer je tactvol op een dominant persoon? Of juist op een heel introvert persoon? Leef je ook in in de denkwijzen en belangen (mindset) van jouw collega. Kom je er zelf niet uit? Maak verbinding door je collega aan te spreken.
Speel slim in op emoties
Wanneer er emoties in het spel zijn, gebeurt er van alles in het brein. Het is essentieel om je hiervan bewust te zijn. Weet jij wanneer het brein blokkeert door emoties en waarom er dan niks meer binnenkomt? Je kunt dan net zo goed tegen een muur praten.
Twijfel je nog? Het begint met proberen!
Het zal een verademing zijn om met die dominante of altijd klagende collega plotseling samen te kunnen werken. Wat een eyeopener om hem/haar eens helemaal van een andere kant te benaderen.
Dus stap eens uit je comfortzone. Doe in die vervelende, irritante, energievretende situaties eens niet meer van hetzelfde, maar pak het net iets anders aan met bovenstaande tactieken en tips. Ook in je dagelijkse leven komt dit goed van pas.
Van mismatch naar match: een voorbeeld
Elise is teamcoördinator van het secretariaat. Haar collega’s Liesbeth en Rosanne ontwijken elkaar. Liesbeth, die graag grapjes maakt, ergert zich mateloos aan het ‘pietluttige’ gedrag van Rosanne, die erg zorgvuldig is.
In een teamoverleg met hen beiden prijst Elise Rosanne om haar zorgvuldigheid. Tegen Liesbeth zegt ze: Hey Lies, wat een gedoe hè! Laten we kijken hoe we weer wat leven in de brouwerij kunnen krijgen! Elise nodigt vervolgens beiden uit te zeggen waar ze last van hebben en wat hun behoeften zijn. Zo kunnen ze leren met elkaar rekening te houden.
Bron: blog.secretary.nl
Investeer in een cursus of opleiding!
Het krijgen van een duurzame, goede relatie met collega’s is een combinatie van psychologisch inzicht met sterke communicatieve vaardigheden. Wil jij je hierin verdiepen? Bekijk dan deze opleidingen eens:
Volg ons