Omgaan met weerstand, hoe doe je dat?
Je staat er misschien niet zo bij stil, maar we hebben iedere dag wel te maken met weerstand. Maar wat is weerstand eigenlijk? Het is moeilijk om precies te definiëren, maar over het algemeen zou je kunnen zeggen dat weerstand zich uit in negatieve reacties of gedrag tegen veranderingen, ideeën of plannen. Deze negatieve uitingen kunnen subtiel zijn, bijvoorbeeld door cynische opmerkingen. Soms kan het ook gepaard gaan met heftiger gedrag, zoals schelden of door het doelbewust ondermijnen van anderen. In dit blog geven we je een aantal tips en ideeën hoe je het beste kunt omgaan met weerstand in je team.
#1 Herken het
Dit klinkt makkelijk, maar dat is het vaak niet. Weerstand kan er ook zijn, zonder dat er duidelijke signalen worden afgegeven. Het is dus belangrijk om dit na te vragen. Als je bijvoorbeeld een voorstel of idee hebt gedaan, vraag dan door of iemand het er echt mee eens is. Neem geen genoegen met alleen ja (of nee). Wanneer iemand aangeeft het met jouw voorsteel eens te zijn, beschrijf dan ook wat de (mogelijke) gevolgen zijn van het voorstel. Vraag daarna nogmaals om een bevestiging. Als daarna blijkt dat er toch nog weerstand bestaat, wordt dan niet meteen boos, maar erken dat het lastig is. Op die manier kan je proberen om de weerstand om te buigen naar iets positiefs.
#2 Onderzoek het verder
Wanneer je herkent en dus ook erkent dat er sprake is van weerstand moet je erachter zien te komen waarom er weerstand is. Dat doe je door nog meer vragen te stellen. Vraag door op een open manier. Oordeel daarbij niet over de antwoorden die iemand geeft, maar laat het rustig bezinken en probeer je te verplaatsen in de ander. Toon ook begrip over de gevoelens van weerstand die iemand anders heeft. Dit moet je natuurlijk wel menen, anders is het een toneelstukje.
#3 Zoek samen naar oplossingen
Een van de belangrijkste redenen waardoor mensen weerstand voelen is omdat ze niet (tijdig) zijn betrokken bij het idee of initiatief. Een van de mogelijke oplossingen om weerstand om te buigen is om iemand die weerstand voelt te betrekken bij de oplossing. Dus wanneer er weerstand is bij een idee of initiatief, betrek degene die weerstand voelt dan bij de oplossing door te vragen naar zijn of haar ideeën of input. Nog concreter: vraag wat nodig is om het gevoel van weerstand te laten verdwijnen. Wees je er daarna wel van bewust dat je er vervolgens ook wel echt iets mee doet. Toets regelmatig of de oplossing of aanpassing die je samen hebt gevonden nog steeds werkt voor de ander. En vergeet ook vooral niet dat het voor jezelf ook moet werken. Zoek dus naar een soort van compromis. Vaak voelt iemand die weerstand ervaart zich al beter wanneer er nuances in een idee of initiatief worden aangebracht.
Leestip: 5 tips om effectief om te gaan met tegenslagen
#4 Bied ondersteuning en training
Soms ontstaat weerstand doordat teamleden onzeker zijn of omdat ze niet genoeg kennis hebben. Het is daarom belangrijk om voldoende ondersteuning en training te bieden om hen te helpen zich op hun gemak te voelen bij veranderingen. Bijvoorbeeld, als je overstapt naar een nieuwe softwaretool, organiseer dan trainingssessies om je teamleden bekend te maken met de nieuwe functionaliteiten en geef ze ook de kans om te oefenen en fouten te maken. Op deze manier kunnen ze beter omgaan met weerstand en ook de nieuwe tool effectief gebruiken.
#5 Beloon positief gedrag
Omgaan met weerstand in je team begint bij het erkennen en belonen van positief gedrag, wat essentieel is om de motivatie van je teamleden hoog te houden. Prijs je teamleden dus ook eens tijdens een teamvergadering voor hun openheid en inzet bij het omarmen van een nieuwe werkmethode.
Volg ons