Ongestoord (door)werken doe je zo
Telefoons die rinkelen, Appjes die binnenkomen, collega’s die bij je komen en dan nog die popups met mailtjes… De deadline blijft alleen wel gelijk. Hierbij drie oplossingen om lekker door te werken.
De mail
Onder het genot van een bakje koffie, starten we de computer op en beginnen we de werkdag met het openen (en lezen) van de mail. Handig om op de hoogte te zijn maar de mail lezen kost ontzettend veel tijd… Starten met de mail zorgt er dan ook voor dat je hele dag in het teken van mailen staat. Beter is om daar wat later in de ochtend mee te beginnen, zo rond een uur of elf/twaalf.
Allerlei collega’s cc’en leidt ook tot veel nutteloze vulling. Beperk dit zoveel mogelijk. En misschien nog wel belangrijker: zelf mailen zorgt ook weer voor terugkerende mail. Wie mindert mailt, zal ook minder mail ontvangen…
Koffie
Je hebt vast ook een collega die ieder uur (of vaker) rookpauze neemt, bij de koffieautomaat rondhangt of met een map of laptop onder de arm door het kantoor loopt om praatjes te kunnen maken. Het is verleidelijk om het zelf ook te doen als je lastige taakjes uit wil stellen…
Effectiviteitsdeskundigen adviseren niet om dat soort contacten te vermijden, maar wel om ze bewust in te plannen. Beloon jezelf met korte pauzes, zeggen ze. Bijvoorbeeld na een uur geconcentreerd werken. Er zijn veel verschillende theorieën. De een adviseert om na iedere 25 minuten werk 5 minuten te pauzeren, de ander zegt dat je een paar uur moet doorwerken om dan te pauzeren. Probeer vooral niet acht uur lang geconcentreerd te werken, want dat lukt niemand.
Sociale Media
Wil je iets afmaken, plan dan je ochtend vrij en kijk ook niet naar mail of sociale media. Met de snelheid waarmee je dan kunt doorwerken is er tijdens de lunch genoeg tijd om de gemiste likes, mentions en andere interacties in te halen. Besef ook dat die media er alles aan gelegen is om je aandacht te trekken. Dat kun je goed voorkomen door al hun meldingen op je telefoon te blokkeren. En maak de drempel voor jezelf hoger: installeer bijvoorbeeld geen apps, zodat je meer moeite moet doen om online het medium op te zoeken en te gebruiken.
Bron: Gezondheid&Co
Volg ons