Ontslag met wederzijds goedvinden? Zorg dat je het goed regelt!
Met je werkgever om tafel om tot goede afspraken te komen over je naderende ontslag. We geven je hierbij graag wat achtergrond informatie en tips, zodat je goed voorbereid bent op het “ontslagvoorstel” van je werkgever
Lastig
Door de Wet Werk en Zekerheid is het voor werkgevers wat lastiger geworden om werknemers te ontslaan. Voor een werkgevers is het noodzakelijk om een goed dossier op te bouwen als een werknemer disfunctioneert. Toch kiezen werkgevers steeds vaker voor ontslag met wederzijds goedvinden, omdat er geen goedkeuring nodig is van het UWV en van de kantonrechter.
Bij ontslag met wederzijds goedvinden zijn werkgever en werknemer het eens over het eindigen van de arbeidsovereenkomst. Meestal komt het initiatief voor het beëindigen van de arbeidsovereenkomst van de werkgever. Over de voorwaarden van de beëindiging kan je onderhandelen.
Tips voor werknemers
- Laat je niet onder druk zetten en teken nooit iets zonder dat je een jurist in hebt geschakeld. Een vaststellingsovereenkomst moet namelijk aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering. Je hebt overigens bij ontslag met wederzijds goedvinden niet altijd recht op een vergoeding. Vraag dus om advies bij een jurist.
- Probeer de verstandhouding goed te houden. Er komt weliswaar een einde aan je dienstverband bij deze werkgever, maar het kan maar zo zijn dat je bij een nieuwe baan toch weer met deze werkgever te maken krijgt.
- Zorg dat alle afspraken schriftelijk worden bevestigd.
- Blijf gewoon doorwerken. Ga dus niet akkoord met een eventuele vrijstelling en laat je desnoods op non-actief stellen. Zo laat je zien dat je het niet eens bent met een eventueel ontslag. Blijf wel altijd netjes!
- Lever (nog) geen bedrijfseigendommen van je werk in. Zo wek je de indruk dat je, je er al bij neer hebt gelegd.
Heb jij nog meer tips?
We vullen het graag voor je aan! Via onderstaand formulier kun je een reactie geven.
Volg ons