Op vakantie? Hoeveel fooi geef je?
Ieder land heeft zo zijn eigen ongeschreven regels als het om fooien gaat. Hier in Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Misschien dat we daarom in het buitenland ook te boek staan als krenterig. Hoe hoort het eigenlijk met het geven van fooien?
Amerika
Als je op vakantie gaat naar Amerika, stop dan voordat je gaat alvast wat losse dollars in je zak. Het salaris van dienstverlenend personeel is namelijk niet zo hoog. Ze zijn grotendeels afhankelijk van fooien. Dit merk je meteen al als je op het vliegveld aankomt, want de eerste fooi wordt al verwacht bij de kruiers: $1 per koffer. De portier die je daarna helpt bij uitladen van de koffers, rekent op hetzelfde bedrag.
De hotels in Amerika verwachten een fooi van $1 tot $2 per dag. Kelners, taxichauffeurs en barmedewerkers rekenen op zo’n 15 tot 20 procent extra. Restaurants zetten het bedieningsgeld vaak al op de rekening. Als op de bon ‘gratuity included’ of ‘tip included’ staat, dan hoef je geen fooi te betalen. De fooi is dan al doorberekend in de prijs. Het is dus handig om je bon goed te bekijken, voordat je een dubbele fooi geeft. In fastfood-restaurants is het aannemen van fooien overigens meestal niet toegestaan.
Buitenland
Op vakantie geef je waarschijnlijk wat vaker en meer fooi dan thuis. Je zit op vakantie toch wat vaker en wat langer op een terras, je logeert in een hotel en je pakt waarschijnlijk ook wat sneller de taxi om ergens naartoe te gaan.
Afgezien van de reis er naartoe, ligt het prijsniveau van de boodschappen en horeca in Zuid-Afrika en Thailand lager dan elders. Een fooi geven is hier dus wat goedkoper…Het Zuid-Afrikaans verkeersbureau adviseert om in ieder geval elke ochtend wat muntgeld achter te laten in de hotelkamer voor de kamermeisjes. Restaurants en hotels verwachten een fooi van circa 10 tot 15 procent van de totale rekening.
Zo’n twintig jaar geleden was het geven van fooien in Thailand volstrekt ongebruikelijk. Door de opkomst van het toerisme is het inmiddels de normaalste zaak van de wereld. Bedienend personeel verwacht geen fooi in procenten, maar pakweg 10 baht (circa €0,30) aan losse muntjes. Een gids rekent op zo’n 60 baht (circa €1,70).
Hoe hoort het eigenlijk met fooien geven?
- Als je niet tevreden bent over de service, geef dan ook geen fooi. Communiceer dat dan wel duidelijk en vriendelijk, want dan weet de bediening tenminste waar dat aan ligt en kunnen ze werken aan verbetering van hun service.
- Er is geen standaardpercentage voor een fooi. Een bedrag tussen de 5 en 10 procent is redelijk.
- Geef de fooi liever in contant geld, zo weet je zeker dat het bij het bedienend personeel terechtkomt…
- Geef duidelijk aan hoeveel fooi je geeft. Het is vervelend voor de bediening als ze dat nog eens moeten vragen
- Je bent overigens nooit verplicht om fooi te geven!
Volg ons