Private lease, wat is het en wat zijn de voordelen?
Wil je graag een splinternieuwe auto rijden, maar heb je geen geld om een nieuwe auto te rijden? Denk dan eens aan private lease. Met private lease kun je voor een vast bedrag per maand in een gloednieuwe auto rijden zonder dat je daarvoor ineens een grote uitgave hoeft te doen. We leggen je in dit artikel alles uit over private lease zodat je kunt bepalen of deze vorm van lease iets voor jou is!
Het leasecontract
Maak je gebruik van private lease dan ga je een leasecontract aan voor een bepaalde leaseduur. Meestal is dan maximaal 60 maanden en minimaal 24 maanden. Daarnaast is de prijs afhankelijk van het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Wanneer je contract is afgelopen lever je de leaseauto weer in en kun je een nieuw contract afsluiten. Je betaalt dus een vast maandbedrag voor het rijden van een nieuwe auto. Het voordeel hiervan is dat je alleen te maken hebt met je benzinekosten. De kosten voor de wegenbelasting en de verzekering zitten inbegrepen bij het maandelijkse bedrag. Ook het onderhoud komt voor rekening van de leasemaatschappij. Je hoeft je hier dus niet zelf druk over te maken.
Waar moet je rekening mee houden?
Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je kiest voor private lease. Omdat de verzekering niet op je eigen naam staat, maar op naam van de leasemaatschappij bouw je geen schadevrije jaren op. Je kunt wel een schadevrijverklaring aanvragen, op basis hiervan kun je vaak toch korting krijgen op je premie. Iets anders waar je rekening mee moet houden is dat een private lease contract bij het BKR wordt aangemeld. Dit is zo’n 65% van het totaalbedrag.
Draagkrachtnorm
Het is niet mogelijk om zomaar een private lease contract aan te gaan. De leasemaatschappij beoordeelt of het verstandig is om een leasecontract te nemen. Hiervoor gebruikt de leasemaatschappij een draagkrachtnorm. De draagkrachtnorm bepaalt welk bedrag je moet overhouden om in je levensonderhoud te kunnen voorzien nadat alle vaste lasten zijn betaald. De leasemaatschappij zal je vragen om een aantal financiële gegevens zoals je inkomen. Daarnaast moet je inzicht geven in andere vaste lasten zoals je woonlasten. Het is belangrijk om zo volledig mogelijk te zijn zodat er een verstandige beslissing genomen kan worden. De draagkrachtnormen zijn gebaseerd op de minimum voorbeeldbegrotingen door het NIBUD.
Hoe gaat het aanvragen van private lease?
Doe eerst uitgebreid online onderzoek. Hier vind je vaak de beste privatelease aanbiedingen. Heb je een interessante aanbieding gevonden met een auto die voldoet aan jouw wensen, dan vraag je een offerte aan. Je kunt ook de auto direct bestellen. Vaak kun je dan via een online portal al je gegevens over inkomsten en uitgaven opgeven. Hierna zie je gelijk of je verder kunt naar de financiële beoordeling. Als alles akkoord is ontvang je meestal snel een e-mail met een leasecontract. Zodra je dit ondertekend wordt de auto voor je besteld.
Het aantal kilometers aanpassen
Houd er rekening mee dat je het aantal kilometers dat je verwacht te gaan rijden over de gewenste looptijd niet kunt aanpassen tijdens de looptijd van het leasecontract. Houd er bij het bepalen van het aantal kilometers rekening mee dat je meestal meer kilometers rijdt dan je vooraf hebt ingeschat. Houd daarom altijd wat extra speling aan.
Zijn er nog andere kosten?
Naast de termijnbedragen betaal je zelf natuurlijk de brandstofkosten. Ook bekeuringen en kosten voor het wassen van de auto betaal je zelf. Ga je onzorgvuldig met de auto dan kun je te maken krijgen met extra kosten. Er komen bijvoorbeeld kosten voor je rekening wanneer je schade aan de auto krijgt. Je betaalt vaak een standaard bijdrage van 350 euro bij schade. Ook als je meer kilometers rijdt dan je vooraf hebt opgegeven krijg je te maken met extra kosten.
Wat kun je doen als je te maken krijgt met financiële problemen?
In veel gevallen kun je je tegen een kleine meerprijs verzekeren voor het risico van het verliezen van je baan. Hierbij wordt er een inleverregeling onverwachte situaties in het contract opgenomen. Verlies je je baan, buiten je eigen schuld om, dan wordt het contract kosteloos beëindigd. Deze regeling dekt je ook als je voor meer dan de helft arbeidsongeschikt raakt. Om te kijken wat er precies gedekt wordt kun je het beste de algemene voorwaarden van je leasecontract goed doorlezen.
Volg ons