Project mislukt? Zo ga je er op een positieve manier mee om
Zie jij het ook regelmatig voorbijkomen op Sociale Media? Van die geweldige succesverhalen?! Naar hartenlust wordt er vaak ook op bijvoorbeeld LinkedIn mee gepronkt: Awards en allerlei geweldige ideeën. Wat ze er niet bij ‘posten’ (en eigenlijk ook wel te begrijpen eigenlijk, want wie plaatst er nou een mislukking op Social Media…;-) is dat er vooraf vast wel het een en ander niet goed is gegaan…
Heb jij lang en hard gewerkt aan een bepaald project en blijkt het achteraf een mislukking? Met deze praktische tips ga je er op een positieve en constructieve manier mee om.
Zie het als een leerproces
Mislukking is zo’n hard woord. Herinner je je de eerste keer dat je op een fiets klom? Toen ging het ook niet meteen goed. Zaak dus om iets wat niet direct lukt als onderdeel van een leerproces te zien. Je leert ervan!
Zoek meteen een nieuwe uitdaging
Zoek zo snel mogelijk een nieuwe uitdaging. Dat leidt je aandacht af en als je er zo flexibel mogelijk mee omgaat, dan ga je je ook sterker voelen. Nieuwe mislukkingen komen dan gaandeweg ook steeds minder hard aan. Met andere woorden: positief mislukken moet je leren.
Analyseer het niet aan stukken
Uiteraard volgt na een mislukking een periode van reflectie. Blijf echter niet doordrammen en de zaak kapot analyseren. Je gaat jezelf er immers alleen maar slecht bij voelen. Neem de dingen onder de loep, maar laat ze ook op tijd weer los.
Onttrek je aan de goedkeuring van anderen
Vaak is onze faalangst geworteld in de angst om beoordeeld te worden en het respect en waardering van anderen te verliezen. Wat andere mensen/collega’s van ons denken en zeggen kan een erg belangrijke rol spelen. Sta open voor constructieve feedback, maar identificeer je niet met de mening van anderen. Hoe een ander persoon de mislukking ziet, is niet noodzakelijk de waarheid. Dus wees objectief, maar hecht ook niet te veel waarde aan de ideeën van anderen.
Bron en meer tips lezen? Surf naar Streekpersoneel.be
Volg ons