Samen werken aan meer werkgeluk
Gelukkige mensen zijn vaak gezonder, hebben betere sociale relaties en ervaren minder stress. Alle reden dus goed naar je eigen werkgeluk te kijken en hoe je dit kunt vergroten. Werkgeluk-experts Gea Peper en Heleen Mes geven tips voor meer voldoening en plezier op het werk.
Gemiddeld besteden we zo’n 70.000 uur van ons leven aan werken. Dat is meer tijd dan we aan onze familie en vrienden samen besteden. Het is dan wel fijn dat je gelukkig bent op je werk en iets doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent.
De 3 factoren van werkgeluk
Waar bestaat werkgeluk uit? Wij keken daarvoor naar de positieve psychologie, een stroming binnen de psychologie die het welbevinden van mensen centraal stelt. Psychologen die met dit onderwerp bezig zijn doen onderzoek naar hoe mensen tot bloei komen. Die kennis vormt de basis voor het door ons ontwikkelde model voor werkgeluk: het P3F-model. De factoren die werkgeluk beïnvloeden zijn purpose, flow en fun & friendship.
Het P3F-model, Purpose, Flow, Fun & Friendship
Purpose
Mensen zijn gelukkiger in hun werk als ze het gevoel hebben zinvol werk te doen en een positieve bijdrage te kunnen leveren.
Flow
Door elke dag voortgang te boeken en zaken af te maken, vergroot je je geluksgevoel op het werk. Ook doen waar je goed in bent en nieuwe vaardigheden ontwikkelen zorgen ervoor dat je in een flow-situatie komt.
Fun & friendship
Het onderhouden van goede relaties en het delen van positieve momenten maakt veel mensen gelukkig.
Van werkgeluk naar employee experience
Hoe creëer je meer werkgeluk in jouw werk? Daarvoor is het begrip werkbeleving ofwel employee experience belangrijk. Die beleving begint op het moment dat een werkzoekende bij een bedrijf besluit te solliciteren en loopt door tot op de dag dat hij het bedrijf verlaat. En zelfs nog tot voorbij dat punt. Een goede employee experience verzorg je door de omstandigheden zodanig aan te passen dat de beleving van het personeel positief wordt beïnvloed. Met als logische uitkomst gelukkige medewerkers.
Denk je nu: wij doen nog helemaal niks aan werkgeluk? Een schrale troost: jouw organisatie staat echt niet alleen in het (nog) niet creëren van de beste employee experience. Het goede nieuws is dat iedereen in het bedrijf – van leidinggevende tot stagiair – invloed heeft op zijn eigen en andermans werkgeluk. Tijd dus om (zelf) in actie te komen.
(Waaraan) herken je een goede employee experience?
Als organisatie zul je aan vijf aspecten aandacht moeten besteden om de beste medewerkersbeleving te bewerkstelligen: cultuur, werkomgeving, leiderschap, de employee journey en technologie. Deze vijf vormen de basis van ons HEART-model voor gelukkige medewerkers.
Het HEART-model
H – Happy cultuur
In een ‘happy cultuur’ staan medewerkers op de eerste plaats. Medewerkers krijgen de ruimte om te werken aan hun ontwikkeling en mogen zichzelf zijn. En plezier maken mag! Iedereen binnen een organisatie heeft invloed op de cultuur: dit kan niet alleen van bovenaf worden opgelegd, maar wordt ook uitgedragen door alle medewerkers.
E – Energiegevende werkplekken
De fysieke omgeving heeft een niet te onderschatten invloed op de werkbeleving. Waar werk je liever: in een muffig kantoor dat je aan het einde van de dag met hoofdpijn verlaat komt of in een fris, gezellig pand? Werknemers met een eigen werkplek geven die niet voor niets een persoonlijke touch met bijvoorbeeld foto’s of eigen spullen.
A – Agile leiderschap
Voor de beste employee experience is agile leiderschap van groot belang. Leiders die een inspirerende visie delen en een voorbeeldrol vervullen, dragen bij aan de motivatie en betrokkenheid van medewerkers.
R – Redesign de employee journey
Alle HR-instrumenten, -processen en -regelgeving moeten gericht zijn op de beste employee experience door met empathie vanuit de medewerker zelf te denken en handelen. Zo krijg je de beste employee experience.
T – Technologie die voor je werkt
De technologie, tools en sociale media die nodig zijn om het werk goed te kunnen doen, zijn een voorwaarde voor de beste employee experience.
Wie trekt de kar?
Nu je aan de slag wilt gaan met werkgeluk, vraag je je misschien af wie nu eigenlijk de ‘eigenaar’ is van de employee experience.
Medewerkersbeleving’ is geen afdeling. Het onderwerp raakt zoveel facetten van het werk dat het alleen een succes kan worden als de héle organisatie van het belang ervan is doordrongen.
Dus of je nu bij HR, IT, Communicatie, Facility Management of op een andere afdeling werkt: door het onderwerp ook bij jouw manager en collega’s aan te kaarten, draag je bij aan een groter draagvlak en daarmee een grotere kans op succes.
Tot slot: hoe gelukkig ben jij op je werk?
Gelukkig zijn op je werk is iets dat je voor een groot deel zelf in de hand hebt door hier regelmatig mee bezig te zijn, al dan niet samen met je collega’s. Onderstaande vragenlijst geeft je inzicht in hoe gelukkig je nu bent op je werk. Geef jezelf op alle drie de onderdelen een score op een schaal van 1-10 (waarbij 10 de hoogste score is).
1. Purpose (zingeving)
- Mijn werk draagt bij aan mijn levensgeluk.
- Mijn waarden komen overeen met die van de organisatie.
- Ik vind dat ik een zinvolle bijdrage lever aan de organisatie waar ik werk.
- Door mijn werk maak ik de wereld elke dag een stukje beter.
Totale score Purpose: …
2. Flow (voldoening)
- Ik ontwikkel mijzelf in mijn werk.
- Ik kan mijn talenten en kwaliteiten in mijn werk gebruiken.
- Ik bepaal zelf mijn manier van werken.
- In mijn werk is er voldoende ruimte om nieuwe dingen te leren.
- Ik krijg complimenten voor mijn werk en voel me gewaardeerd.
Totale score Flow: …
3. Fun & friendship (plezier & verbinding)
- Ik heb goed contact met mijn collega’s.
- Ik voel me ondersteund door mijn collega’s en mijn leidinggevende.
- Ik heb plezier op mijn werk en lach geregeld.
- Binnen de organisatie heerst een goede sfeer.
- Binnen de organisatie zijn we meer bezig met oplossingen dan met problemen; er heerst
- geen klaagcultuur.
Totale score Fun & Friendship: …
Bespreek de resultaten met een collega. Vragen om aan elkaar te stellen: Waarom is een score hoog of laag? Wat zou je kunnen doen om een score (verder) te verhogen? Door dit soort onderwerpen regelmatig in je team te bespreken, wordt werken aan werkgeluk een gewoonte. Dit zal je team zeker een boost geven!
Lees meer over werkgeluk
Bestel het boek ‘Werken aan werkgeluk’
Wil je meer weten over werkgeluk en employee experience? Lees dan het boek ‘Werken aan werkgeluk’ van Heleen Mes en Gea Peper.
Volg ons