Schrikkeldag: de zin en onzin
Vandaag is het weer zo ver: mensen die op 29 februari geboren zijn kunnen eindelijk hun verjaardag weer eens vieren.
Waarom een schrikkeljaar?
Een schrikkeldag is ingevoerd omdat een jaar niet exact 365 dagen telt. De tijd die de aarde nodig heeft om een keer rond de zon te draaien is 365 dagen, 5 uur, 48 minuten en 45,1875 seconden. Als we ons daar niets van zouden aantrekken, zouden we na vier jaar bijna een dag tekort komen. Oud en nieuw zou dan bijvoorbeeld een dag te vroeg worden gevierd. Op langere termijn zouden ook de seizoenen ten opzichte van het kalenderjaar gaan verschuiven. Paus Gregorius XIII bepaalde in 1582 dat er voortaan 97 schrikkeljaren in iedere periode van 400 jaar zijn.
Verjaardag vieren
Mensen die geboren zijn op een schrikkeldag kunnen maar eens in de vier jaar hun echte verjaardag vieren. Dit jaar zijn dat 10.700 Nederlanders, blijkt uit cijfers van het CBS. Voor 473 kinderen is het zelfs de eerste keer dat ze op hun echte geboortedag hun kinderfeestje mogen houden. Een vergelijkbaar aantal viert hun ’tweede’ verjaardag. Vier Nederlanders worden maandag 100 jaar oud. Op de 29e worden iets minder kinderen geboren dan op andere dagen in februari. Zo werden er in 2012 op een gemiddelde woensdag in februari 508 kinderen geboren en op woensdag 29 februari 475. Ook in eerdere schrikkeljaren is dit verschil zichtbaar.
Trouwen
In de tijd dat het nog niet gewoon was dat ook vrouwen een huwelijksaanzoek deden, grepen zij schrikkeldag aan om hun man te strikken. Een ’volkscultuurdingetje’. Vrouwen mochten mannen nooit vragen om te trouwen, omdat dat niet hoorde. Maar eens in de vier jaar gingen ze ervoor. Deze vrouwen hadden vaak al lang verkering, maar hun man kwam niet over de brug. Schrikkeldag is tot op de dag van vandaag een populaire trouwdag. Normaal vinden relatief weinig huwelijken plaats in februari, maar op de 29e worden gemiddeld tweeënhalf keer zoveel huwelijken gesloten als op een normale februaridag.
Bijgelovig
Wie bijgelovig is, wordt niet blij van schrikkeldag. Het is namelijk een dag die eigenlijk niet bestaat, menen ze. Het woord komt van het oud-Nederlandse ’scricken’ dat springen of huppelen betekent. 29 februari is dus een huppeltje tussen 28 februari en 1 maart. En omdat schrikkeldag niet bestaat, kun je maar beter geen nieuwe dingen beginnen of oude dingen afmaken is de gedachte. Met het beginnen van een nieuwe baan of het afmaken van dat ene schilderij kun je dus maar beter wachten tot 1 maart.
Volg ons