Spreken voor een groep doodeng? Met deze tips niet.
We krijgen er allemaal ooit wel eens mee te maken, je moet spreken voor een groep. Doodeng? Voor de een wel en voor de ander niet. Behoor jij tot de groep bij wie het (angst)zweet bij de gedachte voor een groep te moeten spreken al uitbreekt? Dan hebben we wat tips voor je op een rijtje gezet waarmee je je prima kan voorbereiden en van jouw volgende presentatie of toespraak een succes maakt.
1. Relax
Misschien een open deur, maar probeer voor je gaat spreken zoveel als mogelijk te ontspannen. Let op je ademhaling. Adem vanuit je buik. Wist je dat wanneer je dit niet doet de spanning letterlijk op je stem kan slaan.
2. Handen
Een van de dingen die je je tijdens het spreken voor een groep vaak ineens realiseert en afvraagt is ‘waar laat ik mijn handen’. Nou, gebruik ze! Ga in ieder geval niet met je handen over elkaar staan. Gebruik je handen ter ondersteuning en verduidelijking van je verhaal. Doe dit wel met mate. Dus geen al te grote gebaren. Dit leidt af van je verhaal.
3. Steekwoorden
Het werkt heel goed om een spiekbriefje te gebruiken. Schrijf hierop niet je hele verhaal, maar gebruik steekwoorden. Dit geeft je tijdens het spreken houvast en je zult je dus zekerder voelen. Denk niet dat dit slecht overkomt, integendeel. De meest ervaren sprekers gebruiken een briefje met steekwoorden.
4. Geloof in je verhaal
Wanneer jij overtuiging voelt bij wat je vertelt aan een groep, zal dit ook zo overkomen. Je voelt je ook zekerder wanneer je iets vertelt waar je echt in gelooft dan wanneer je een verhaal moet overbrengen waar je zelf geen overtuiging bij voelt.
5. Weet voor je wie je gaat spreken
Zoek van te voren uit voor wie je gaat spreken. Ook dat past in een perfecte voorbereiding. Wanneer je weet voor wie je gaat spreken, kan je je verhaal zo goed mogelijk op je ‘doelgroep’ laten aansluiten. Spreken voor een groep collega’s komt waarschijnlijk het meeste voor. Maar ook dan is het goed om te weten wie ze zijn en na te denken over hoe je je jouw verhaal zo goed als mogelijk kan laten aansluiten bij hun interesses en behoeftes.
Leestip: Krachtig presenteren met PowerPoint.
6. Oefenen
Misschien is de belangrijkste tip voor spreken voor een groep wel om te oefenen. En dan niet maar een keer. Oefen zoveel als nodig is. Oefen voor je man, vrouw of kind. En vraag om feedback zodat je je verhaal kan fine tunen en perfectioneren. Oefen indien mogelijk ook op de werkelijke plek waar je je presentatie of verhaal gaat houden. Op die manier raak je ook vertrouwd met de omstandigheden van die plek. Test ook je hulpmiddelen als bijvoorbeeld een beamer of pointer. Werkt je microfoon? Test en oefen dit allemaal van te voren. Dan komt je perfect voorbereid en dus zekerder voor de dag.
Wanneer je deze tips gebruikt in de aanloop naar de volgende keer dat jij voor een groep gaat spreken zal je ervaren dat je meer ontspannen en in control bent. Zo wordt spreken voor een groep iets waar je misschien zelfs wel van kan gaan genieten.
Volg ons