Tips om namen te onthouden
Het overkomt iedereen wel eens, en toch blijft het bijzonder pijnlijk, want ze hebben zich (kort geleden) wel aan je voorgesteld… In dit artikel een aantal handige tips om – in de toekomst – namen beter te onthouden.
Vraag een visitekaartje
Als de kennismaking zich voordoet in de zakelijke sfeer, zorg dan dat je visitekaartjes uitwisselt. Upload de gegevens van de andere persoon in je smartphone en voeg er indien nodig wat extra informatie aan toe.
Herhaal wat vaker
Als je van jezelf weet dat je slecht bent in het onthouden van namen, luister dan tijdens het voorstellen extra goed en herhaal de naam van de persoon zo af en toe (niet te vaak, want dan valt het op…;-). Bijvoorbeeld: ‘Hallo Jan, leuk je te ontmoeten’. Of stel een vraag: ‘Werk je hier allang, Jan?’.
Doe extra moeite
Tijdens bijeenkomsten en netwerkborrels is er veel afleiding en geroezemoes. Doe dus wat extra moeite om je aandacht echt bij je gesprekspartner te houden: alles wat je met aandacht doet, gaat beter!
Gebruik je fantasie
Het probleem van namen onthouden is dat namen vaak woorden zijn die niets betekenen en ook niets zeggen over degene die de naam draagt. Ook heeft een naam geen synoniem die je kunt gebruiken als je even niet op de naam kan komen. Er zijn gelukkig wel manieren om namen beter te onthouden: gebruik daarvoor je fantasie. En dat doe je zo… Iemand stelt zich voor en heet Frank. Bedenkt er dan zelf een woord bij (bank, mank, stank, dank etc. etc..), vervolgens maak je er een plaatje van in je hoofd (zie onderstaand plaatje). Oefening hierbij is belangrijk!
Tip: Haal ook meer uit je hersenen. Volg daarvoor de cursus Train je secretaressebrein.
Volg ons