Tips om non-verbale communicatie beter in te zetten als je thuis werkt
Met je hoofd knikken als je “ja” zegt of met een gebaar duidelijk maken dat de ander nu wat mag zeggen zijn voorbeelden van non-verbale communicatie. Nu we met z’n allen thuis aan de slag zijn, verdwijnt een deel van dat directe, non-verbale aspect naar de achtergrond. En dat is logisch, want je zit alleen met je hoofd in beeld. In dit artikel, een aantal tips die je kan inzetten om je non-verbale communicatie beter in te zetten, ook als je thuis werkt.
Laat zien dat je luistert
Wil je aangeven dat je aandachtig naar de ander luistert, dan kan je je hoofd een klein beetje schuin houden: dat is het non-verbale sein voor je gesprekspartner dat je één en al oor bent.
Maak oogcontact
Je kunt helaas geen ‘echt’ oogcontact maken, maar je kunt wel proberen om af en toe recht in de camera te kijken als je praat. Misschien voelt dat wat onwennig, omdat je liever naar de ander op het scherm kijkt, maar als je dat alleen maar doet, ziet de ander jou de hele tijd als het ware ‘langs’ zichzelf kijken.
Handgebaren
Door handgebaren te gebruiken leg je de nadruk op specifieke dingen die je naar voren wil brengen. Maak alleen niet de fout om (teveel) door je gezicht en/of je haar te wrijven. Face-to-face valt het nauwelijks op, maar op een computerscherm is dat anders. Zoals gezegd is immers alleen het bovenste deel van je lichaam zichtbaar. Dat soort gebaren zorgen ervoor dat je minder zelfverzekerd overkomt, ondanks dat je dat zeker wel bent.
Een duidelijke stem
Een veel gehoorde klacht tijdens virtuele meetings is dat iemand slecht verstaanbaar is. Draai de volumeknop van je stem dus wat meer open en articuleer ook uitgesprokener. Varieer in tempo, klemtoon en intonatie. Het maakt het voor je gesprekspartners aangenamer om naar je te luisteren.
Bron en meer tips: Regiotalent.be
Volg ons