Tips voor een fantastisch (georganiseerd) zakendiner
Je kiest natuurlijk een restaurant waarvan je weet dat de kwaliteit van het eten en de bediening uitstekend is. En je vraagt vooraf naar dieetwensen van je gast én je zorgt dat je het restaurant inlicht dat jij (of de organisatie) de rekening betaald om een gênant moment voor je manager te voorkomen. Allemaal dingen die je vooraf kunt regelen. Wat je niet vooraf kunt regelen zijn de etiquettes die handig zijn voor je manager. Je kunt hem of haar natuurlijk wel wat instructies meegeven.
In dit artikel hebben we een aantal praktische tips voor je op een rij gezet. Overigens zijn ze voor jezelf ook altijd handig om te weten…;-)
- Geef de beste zitplaats aan je gast. Is er uitzicht op de wc’s, de keuken of de muur? Zorg dan dat je zelf (lees… je manager) die plek neemt.
- Berg je telefoon netjes op. Moet je toch dringend je berichten willen nakijken of een telefoontje moeten plegen, excuseer je dan even en ga naar het toilet en check je berichten daar.
- Als jij mensen hebt uitgenodigd voor een (zaken)diner, dan mogen zij eerst de bestelling doorgeven. Je kunt ook om de aanraders van de ober vragen. Zo weet je tafelgenoot dat alle gerechten besteld kunnen worden.
- Is je gast een wijnliefhebber? Laat hem of haar dan de wijn proeven.
- Begin niet meteen over de deal die je graag wilt binnenslepen… Begin met wat te praten over “koetjes en kalfjes”… Je kunt na het voorgerecht ook nog een poging wagen.
- Het is aan te raden om een gelijk aantal gangen als je gast(en) te bestellen. Probeer ook in een gelijk tempo te dineren, zodat niemand zich oncomfortabel hoeft voelen als jij alles al in een half uur je bord leeg hebt.
- Uitgegeten? Leg je mes en vork dan in de ‘tien over vier’ positie: het mes boven (10 over) en de vork daaronder (vier).
Veel succes met netwerken! Heb jij nog aanvullende tips? Deel ze via het formulier hieronder!
Leestip: Elk land heeft zo zijn gewoontes en gebruiken. Maar zelfs als goed ingelezen secretaresse èn reiziger maak je soms (onbewust) fouten. Lees ook het artikel “Hoe onbeschoft! Etiquette?”
Volg ons