Ultieme tips om uitstelgedrag te voorkomen
We hebben allemaal weleens last van uitstelgedrag. Gelukkig zijn er ook een aantal dingen die je kunt doen om je uitstelgedrag te voorkomen. In dit artikel hebben we een aantal ultieme tips voor je op een rij gezet.
- Maak je doel(en) realistisch: Een van de oorzaken van uitstelgedrag is dat we veel te hoge eisen aan onszelf stellen. Door je doelen realistischer te maken, verminder je de kans dat je je overweldigd voelt en daarom de taak gaat uitstellen. Maak het overzichtelijk, deel het in stukken en werk zo in stapjes naar je doel toe.
- Maak een to-do lijst: Begin met het maken van een to-do lijstje en zet de belangrijkste taken bovenaan. Zet achter elke taak ook een datum dat je taak afgerond moet zijn. Vervolgens werk je zo naar beneden en streep je alle taken die je afgerond hebt door. Doorstrepen en/of afvinken is namelijk best motiverend.
- Verminder afleidingen: Als je van jezelf weet dat je snel afgeleid bent, zet de meldingen van je WhatsApp, Social Mediakanalen en/of die van je mailbox dan even uit. Ga vervolgens even in een aparte ruimte zitten waar je ongestoord kunt doorwerken.
- Maak gebruik van de Pomodoro-techniek: dit is een techniek die ervoor zorgt dat je je focus houdt door in een kort tijdsbestek je taken af te ronden. Je hebt er een kookwekker voor nodig en je moet even ergens apart gaan zitten, zodat je ongestoord kunt doorwerken. Je zet de kookwekker op 25-minuten en in die 25 minuten ga de taak afronden. Meer tips en trucs over de Pomodoro-techniek kan je lezen in dit artikel.
- Maak gebruik van de 80/20 regel: De 80/20 regel, ook wel de Pareto-principe genoemd, suggereert dat 80% van de resultaten afkomstig is van 20% van de inspanningen. Dit betekent dat een kleine groep taken waarschijnlijk een groot deel van de resultaten zal opleveren. Door je te concentreren op de belangrijkste taken, de taken die de grootste impact zullen hebben, kun je uitstelgedrag voorkomen en productiever zijn.
- Kijk naar de gevolgen van dingen uit te stellen: Besef dat uitstelgedrag tijd en geld kost, want als jij iets uitstelt, dan kost het je ongemerkt meer tijd om de taak alsnog af te ronden. En hoezo kost dat dan geld? Stel, je moet voor een bepaalde tijd je belastingaangifte doen en door je uitstelgedrag heb je dit te laat gedaan. Dan kost dit je dus geld, namelijk een boete. Dit is ook zo op je werk. Als je taken te laat afrond, dan kost dat je werkgever weer geld in welke vorm dan ook.
- Maak gebruik van apps of tools: Er zijn diverse apps en tools beschikbaar die je kunt gebruiken om uitstelgedrag te bestrijden. Er zijn betaalde en gratis app beschikbaar, zoals bijvoorbeeld Noisli of Focusbooster. De apps helpen je dan om je tijd te beheren, te plannen en je eraan te herinneren dat je nog taken moet afronden.
- Maak gebruik van beloningen: Jezelf belonen is een manier om jezelf te motiveren om aan de slag te gaan met de taken die je uitstelt. Je kunt jezelf belonen met iets simpels, zoals een kopje thee, een wandeling of iets dergelijks. Beloningen geven je iets om naar uit te kijken en houden je gemotiveerd om aan de slag te gaan en vol te houden.
Met deze tips in gedachten, moet je in staat zijn om uitstelgedrag te voorkomen of in ieder geval te verminderen. Succes!
Volg ons