Toch reageren als je niet aan alle competenties voldoet?
Natuurlijk maak je meer kans als je precies matcht met een vacature, maar laat je niet weerhouden door de (misschien wel te) hoge eisen. Werkgevers lijken altijd precies te weten wie ze zoeken. Maar ze schieten soms een beetje door in de eisen die ze stellen aan kandidaten.
Je kunt dus zeker wel reageren op een functie als je niet voor de volle honderd procent aan de gevraagde eisen voldoet. Een goede stelregel hierin is dat je om 75 tot 80% van de competentie zou moeten beschikken.
Een aantal tips…
- Probeer met een leuke, originele zin te openen. Laat clichés, zoals “Naar aanleiding van uw vacature van…” achterwege. Probeer de lezer te boeien. Ook clichés in je brief als; “ik werk hard” of “Ik ben een echte teamplayer” kun je beter achterwege laten. Probeer eens iets anders, zoals bijvoorbeeld “Een gezonde werkdruk geeft mij energie” of “Het lijkt mij geweldig om samen te werken om zo een gezamenlijk doel te bereiken”. Wees creatief.
- Benoem in je motivatiebrief heel duidelijk wat je wel te bieden hebt. Ga dus niet in de eerste alinea al vertellen dat je een bepaald competentie niet hebt, want dan legt de recruiter je brief waarschijnlijk meteen weg.
- Pak de drie belangrijkste competenties uit de vacaturetekst (vaak de bovenste 3, maar hier zou je over na kunnen denken natuurlijk) eruit en laat ze terugkomen in de tekst. Onderbouw elke competentie die je noemt met praktijkvoorbeelden uit het verleden. Het simpelweg vermelden van je competenties is dus echt niet genoeg.
- Achterhaal de naam van de persoon die je benadert.
Bekijk naast zijn of haar LinkedIn pagina ook andere Social Media, zoals Facebook en Twitter. Over het algemeen staan daar meer persoonlijke updates en foto’s op dan op LinkedIn. Misschien hebben jullie wel dezelfde hobby? Dit zou je dan weer kunnen benoemen in je brief, mits dit ook relevant is voor de functie. Ander zou je het ook nog in een eventueel gesprek kunnen benoemen. - Heel veel vacatures zijn simpel, saai en klassiek opgesteld. Voor de opdrachtgever is dat natuurlijk een gemiste kans om de juiste kandidaat te vinden, maar jij als kandidaat kan er ook voor kiezen om toch door te lezen en meer research te doen over het bedrijf. Zoek via Social Media naar mensen die er werken en kijk of je raakvlakken met elkaar hebt. Misschien zijn de verhalen over de organisatie waar zij werken wel hartstikke leuk?
Twijfel je? Bel de recruiter of genoemde contactpersoon gewoon even op. De recruiter zal je telefoontje waarderen, want het kost minder tijd dan het afhandelen van een sollicitatie van een ongeschikte kandidaat.
Volg ons