Voldoende lange en donkere slaap voorkomt een burn-out
Een gangbare definitie van een burn-out is emotionele uitputting. Zelden wordt een burn-out gezien als een ontregeling van ons hormonale stresssysteem.
Het lichamelijke vermogen om met stress om te gaan ligt echter vooral bij het hormoon cortisol dat in onze bijnieren wordt gemaakt. Het hormonale stresssysteem heeft zo’n miljard jaar uitstekend gefunctioneerd. Maar in de huidige maatschappij is er een probleem, want het stresssysteem is gemaakt om met tijdelijke stress om te gaan. In onze huidige tijd is er echter juist sprake van langdurige stress. En daar is ons stresssysteem helaas niet op uitgerust. Kortdurende stress en cortisol verhoging verbeteren onze hersenfunctie. Langdurige stress en cortisol verhoging hebben juist een negatief effect. Het verstoort onze slaap. Het onderdrùkt ons afweersysteem. Het beschadigt neuronen in onze hersenen, vooral in het gebied waar zich emotie bevindt.
Een nog groter probleem is een laag cortisol niveau. Als de bijnieren langdurig cortisol hebben moeten produceren raken zij uitgeput. We spreken dan van bijnieruitputting. Dat is precies wat er bij een burn-out gebeurt. Onze bijnieren zijn opgebrand. Zij produceren nog maar weinig cortisol. Dan zien we vooral psychische klachten zoals negativisme en depressie. Het belangrijkste kenmerk bij een laag cortisol niveau is vermoeidheid, vooral ’s ochtends.
Herstel (en voorkomen!) van een burn-out zou mede gericht moeten zijn op het opladen van de bijnieren en het reguleren van het cortisol. Voldoende lange en donkere slaap is daarvoor onontbeerlijk. Op tijd het licht uit want kunst- en beeldschermlicht stimuleert cortisol op het verkeerde moment en dat verstoort juist de slaap. Helder licht in de morgen helpt om dàn het cortisol te verhogen. Een lichtwekker is een natuurlijke manier om ’s ochtends met meer energie wakker te worden. Onderzoek in Groningen toont al aan dat lichttherapie helpt bij burn-out.
Volg ons