Vrijwillig overwerken?!
Mensen die geen 9-tot-5-mentaliteit hebben vinden het geen probleem om een keer langer te werken als het druk is of als het werk nog niet af is. Het ontbreken van deze 9-tot-5-mentaliteit zien veel werkgevers als iets positiefs. Zij willen graag werknemers in dienst hebben die wat extra energie geven en pas naar huis gaan als het werk klaar is.
We weten allemaal dat teveel overwerken slecht kan zijn voor je gezondheid. Waar wanneer is het teveel? Nog even snel een mailtje openen op de bank en beantwoorden in bed. Zeker met een smartphone is zo’n ‘overwerkmail’ zo gestuurd. Daar worden we toch niet ziek van?!
Als je structureel overwerkt en dat niet (meer) wilt, dan wordt het tijd voor een goed gesprek met je leidinggevende.
Maar wat doe je als je al een aantal keren hebt aangegeven dat je teveel werk hebt en je leidinggevende niet luistert? Dan kun je nog een beroep doen op de cao of op de Arbeidstijdenwet.
Afspraken over overwerk worden in principe in de CAO geregeld. Is er in de organisatie waar jij werkt geen cao van toepassing? Dan heb je alleen te maken met de regels uit de Arbeidstijdenwet. Volgens de Arbeidstijdenwet mag je maximaal 12 uur per dag werken en niet meer dan 60 uur per week. Het is ook niet toegestaan om iedere week meer dan het maximale aantal uren te werken.
Als je besluit om een beroep te doen op de arbeidstijdenwet, dan moet je daar wel schriftelijk melding van maken bij je werkgever. Helpt dat ook niet, dan kan de ondernemingsraad of de vakbond nog in actie komen. Als dat ook geen succes heeft, dan is het tijd om een juridisch adviseur in te huren. Dat is alleen niet echt subtiel meer en waarschijnlijk zijn de arbeidsverhoudingen dan toch wel enigszins verslechterd.
Tips voor het gesprek met jouw leidinggevende
- Maak eerst inzichtelijk welke taken er precies op je bord liggen en hoeveel tijd je daar wekelijks mee kwijt bent.
- Welk deel van het probleem ligt bij jou? Heb je bijvoorbeeld moeite om nee te zeggen?
- Probeer meteen spijkers met koppen te slaan. Bedenk (voorafgaand aan het gesprek met je leidinggevende) alvast een constructieve oplossing.
Heb jij nog meer tips voor ons?
Laat het weten via het reactieformulier onder dit artikel!
Volg ons