Wanneer gebruik je dan, en wanneer gebruik je als?
Wanneer gebruik je dan, en wanneer gebruik als? In dit artikel zetten we de regels voor je op een rij.
De regels
Welke regels moet je onthouden?
- Als iets het 1 overtreft (of de vergrotende trap, zo mag je het ook noemen) is het altijd DAN en niet ALS.
- Bij gelijkheid gebruik je als. Ik ben net zo goed … jij. Dat is niet overtreffend, dus is het ALS.
- Bij ongelijkheid of verschil gebruik je dan. Ik ben groter … jij. Ik overtref jou in grootte, dus is het DAN.
Tip: Taal verandert. Soms gebeurt dat zonder dat jij als alerte taalgebruiker dat doorhebt. Dat is ook het geval bij aflevering 3 van de artikelen over de veranderende taalregels. We leggen het je uit in dit artikel.
De ANS
Ken jij de ANS? De ANS (Algemene Nederlandse Spraakkunst) is de leidraad als het gaat om de Nederlandse taal. Het boek telt 1700 bladzijden en is gedrukt in 1984. De hoofdredacteur is Walter Haeseryn, een universitair docent Nederlandse Taalkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Na 24 jaar zijn er in de ANS dus een aantal grammaticaregels aangepast. En een van die aanpassingen is dus dat de regel ‘Groter als’ niet meer onjuist is. Een nachtmerrie?! Dat valt wel mee, want het gaat in dit geval om de informele context (verandering in spreektaal).
Ok. Goed om te weten… maar beter is natuurlijk om bovenstaande regels uit je hoofd te leren, dan weet je zeker dat je het goed schrijft.
Op zoek naar meer taaltips?
Natuurlijk hebben we op SecretaresseNet vaker aandacht besteed aan diverse andere taaltips. Lees onderstaande taaltips ook eens door:
Cursus Spelling en/of Grammatica
Ben jij op zoek naar een grondige opfrisser? Oriënteer je dan hier naar cursussen Spelling en/of Grammatica. Heb je interesse in een van de cursussen? Vraag dan meteen een gratis brochure aan.
Volg ons