Wat als een conflict tot een ontslag komt?
Heb jij een persoonlijke aanvaring gehad met je manager of je collega’s? Dan is de sfeer op de werkvloer waarschijnlijk om te snijden. Was het een professionele fout of lag het echt niet aan jou? Wat het ook is: soms is er geen andere oplossing dan de handdoek in de ring te gooien. Houd onderstaande tips in je achterhoofd als je wil voorkomen dat je vetrek nog meer gedoe met zich meebrengt.
Neem niet direct ontslag
Tel eerst tot tien of slaap er een paar nachtjes over. Stel jezelf ook de vraag of de situatie écht ernstig genoeg is om ontslag te nemen. Heb je geprobeerd om de ruzie uit te praten? Heb je gekeken naar mogelijkheden voor overplaatsing? Als je eenmaal je ontslag hebt ingediend, dan is er echt geen weg meer terug en het zou zonde zijn als je spijt krijgt. En als het toch zeker weet, neem dan ontslag per aangetekende brief. Zo is er geen discussie mogelijk over de start van je opzegtermijn.
Je recht op een uitkering
Als je zelf ontslag neemt (eigen initiatief), besef je dan dat je geen uitkering krijgt. En ook als het ontslag is omdat je last hebt van pesterijen, stalking, of na een zware professionele fout van je werkgever, zelfs dan moet je kunnen aantonen dat de situatie niet langer houdbaar was. Het kan mogelijk zijn dat de RVA beslist om je een werkloosheidsuitkering toe te kennen. Maar dat gebeurt alleen in extreme situaties.
Onthoud je van negatieve gevoelens
Als je opnieuw gaat solliciteren, onthoud je dan zoveel mogelijk van negativiteit over je vorige werkgever. Dit komt je eerste indruk namelijk niet ten goede. Je zou eventueel kunnen zeggen dat je visie niet strookte met die van je vroegere manager. Of leg rustig uit dat je werkgever bepaalde afspraken niet is nagekomen, zonder daarbij in detail te treden. Als uit je antwoord blijkt dat je iets hebt bijgeleerd en dat sterker in je schoenen staat na de tegenslag, maak je een veel betere indruk en wordt je kans op deze nieuwe functie een stuk groter.
Bron en meer tips lezen? HLN.be
Volg ons