Wat doe jij als een salarisverhoging niet mogelijk is?
Het recht op een verhoging van je salaris is in Nederland niet bij wet geregeld. Vooral de wat grotere organisaties in Nederland volgen wel een CAO, waarbij men dan ook met een beloningssystematiek werkt die gebaseerd is op salarisschalen en/of periodieken. Je functie wordt dan ingedeeld in een bepaalde salarisschaal en jaarlijks (of bij extra prestaties) krijg je er dan een zgn ’trede’ bij. Werk je bij een bedrijf dat niet gebonden is aan een CAO, dan kan het jaarlijkse beoordelingsgesprek of functioneringsgesprek een goed moment zijn om een loonsverhoging te vragen. Maar wat doe je als je leidinggevende zegt dat een salarisverhoging niet mogelijk is? Hierbij 3 tips!
#1 Houd de moed erin
Allereerst: ga niet bij de pakken neer zitten en vraag aan je leidinggevende wat je in de tussentijd kunt doen om ervoor te zorgen dat je de volgende keer wel een loonsverhoging krijgt. Leg deze afspraken vast en plan dan ook meteen een nieuwe afspraak.
#2 Zorg voor (extra) argumentatie
In het eerste gesprek heb je misschien niet de juiste (of genoeg) argumentatie gebruikt. Zijn jouw werkzaamheden anders dan toen je net begon (of het jaar daarvoor)? Hoe ben je daarin gegroeid? Wat heb je beter of makkelijker gemaakt? Welke verantwoordelijkheden of extra taken heb je erbij gekregen? Heb je een cursus of opleiding gevolgd waardoor je kennisniveau hoger is? En is jouw salaris nog wel marktconform? Schrijf al deze punten op.
#3 Vraag naar een alternatief
Informeer dan naar een andere vormen van salarisverhoging. Denk hierbij aan opleiding, een nieuwe laptop, een (extra) thuiswerkdag, andere werktijden, een sportabonnement of – als je graaf fietst – een fiets van de zaak.
#4 Raak niet verbitterd
Is de reden dat je geen salarisverhoging echt niet gegrond? Blijf dan toch je best doen. Je hebt alleen jezelf ermee als je half werk gaat afleveren.
Wil het na je nieuwe poging nog steeds niet lukken met een salarisverhoging? Tsja, dan moet je misschien toch echt op zoek naar een andere baan.
Heb jij nog meer tips voor ons? Deel ze met ons onder dit artikel!
Volg ons