Wat gebeurt er als je een fout maakt op je werk?
Fouten maken is onderdeel van ieder beroep en ook als secretaresse ben je natuurlijk geen uitzondering. Toch kun je voor vervelende verrassingen komen te staan. Want wie is er aansprakelijk als je per ongeluk de laptop van de werkgever thuis kapot maakt? En wat als je verkeerde afspraken met toekomstige zakenrelaties maakt. Kan de werkgever de fout dan zomaar op jou verhalen?
Fouten maken is menselijk
Ten eerste: fouten maken is menselijk. Geen zorgen, we maken allemaal weleens een fout. Het kan voorkomen dat je verkeerd bent geïnformeerd of dat je het te druk hebt gehad waardoor je iets over het hoof heb gezien. Wat de oorzaak ook is, een fout kan gevolgen hebben voor je werk.
Als je in loondienst bent
Als je in loondienst bent, dan hoef je je geen zorgen te maken dat je aansprakelijk wordt gesteld. Een foutje hoort erbij. Wellicht zal er een aanvullend gesprek worden gevraagd om door te spreken hoe je dit soort situaties in de toekomst kunt voorkomen. En als je veel fouten maakt, dan krijg je dit waarschijnlijk te horen in je functioneringsgesprek. Was het slechts eenmalig dat je een fout hebt gemaakt, dan word je echt niet meteen ontslagen.
Stel je laat per ongeluk een kop koffie over de printer op kantoor vallen, waardoor de printer onherstelbaar stuk is gegaan. In dit geval is het gebeurd onder werktijd op kantoor. Ondanks dat het jouw fout is, hoef je verder niks te doen. De reden daarvoor is simpel: de werkgever heeft een verzekering voor dergelijke gebeurtenissen.
Als je zelfstandig ondernemer bent
Als je een ernstige fout maakt waardoor een bedrijf zakelijk in de problemen komt, dan kan het gebeuren dat je aansprakelijk wordt gesteld. In loondienst kan dit niet, want de schade ligt immers bij de werkgever. Dat ligt anders als je als freelancer voor een bedrijf werkt. Je bent dan zelfstandig ondernemer en de schade kan wel degelijk op jou verhaald worden.
De opdrachtgever zal er dan ervoor zorgen dat je wettelijk aansprakelijk wordt gesteld. Daarom raden we aan om als freelancer tenminste een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Op die manier ben je gedekt tegen eventuele juridische kosten waar je mee te maken kunt krijgen als je aansprakelijk wordt gesteld.
Materiële schade aan spullen van een bedrijf via je WA-verzekering
Het is een denkbaar scenario dat je van je werkgever een laptop mee naar huis krijgt. Op die manier kun je indien nodig thuiswerken wanneer je dit wenst. Toch zitten er wel risico’s aan het thuis werken op een laptop van het werk.
Wat gebeurt er als je op een morgen per ongeluk koffie over het toetsenbord van je laptop van je werkgever morst? Of als je per abuis je telefoon in het water laat vallen? Als dit buiten werktijd en bij jou thuis is gebeurd, dan heb je een fout gemaakt en ben je zelf aansprakelijk. Sommige werkgevers zullen coulant zijn, maar het is ook mogelijk dat je zelf een nieuwe laptop moet vergoeden. In zo’n geval word je wettelijk aansprakelijk gesteld.
Gevolgen voor je baan
Als het om een kleine fout gaat, dan zal het je waarschijnlijk snel vergeven worden. Wanneer het om een grove nalatigheid gaat, dan wordt het een ander verhaal. Waarschijnlijk volgt er een gesprek om soortgelijke situaties in de toekomst te voorkomen. Je hoeft echt niet meteen te vrezen voor je baan, want er moeten wettelijk gezien echt behoorlijke gronden zijn voordat je op (staande voet) ontslagen wordt.
Volg ons