Wat staat er zoal in het Nationaal Preventieakkoord?
Heb je al gehoord over het Nationaal Preventieakkoord? In dit akkoord staan afspraken over de aanpak van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Het is een resultaat van overleg door diverse maatschappelijke organisaties en de overheid.
Bedrijfsartsen en HR-professionals gaan de komende jaren beleid opstellen om de plannen in te voeren op de werkvloer.
In het Nationaal Preventieakkoord staat een groslijst aan afspraken die ervoor moeten zorgen dat we gezonder worden door beter te eten, meer te bewegen en minder alcohol te drinken. De gedachte erachter is dat ‘slechte’ producten minder zichtbaar worden en ‘gezonde’ keuzen aantrekkelijker worden. Zo worden werknemers in bedrijfsrestaurants verleid om gezondere keuzes te maken. Ook gaan bedrijven mee aandacht besteden aan gezondheid en bewegen. Drank op recepties en bedrijfsfeestjes, wordt minder vanzelfsprekend. Op de fiets naar het werk, moet gestimuleerd worden.
Maar over gezonder leven en meer bewegen zijn er nog geen bindende afspraken en concrete plannen gemaakt. Want daar moeten werkgevers, vakbonden en het ministerie van SZW nog mee aan de slag. Wel hebben afzonderlijke bedrijven en sectoren beloofd werk te zullen maken van gezondere keuzes op het werk.
Opheffen van rookruimtes op het werk
Dat is anders voor de maatregelen tegen roken, want die zijn wel concreet. Roken in en om de werkplek wordt verder ontmoedigd, bijvoorbeeld door het opheffen van rookruimtes. Hier wordt ook de rol voor HR-professionals en bedrijfsartsen het meest duidelijk: zij moeten er het komende jaar voor zorgen dat er vanaf 2020 HR-beleid is ingevoerd om de organisatie rookvrij te krijgen.
Deze afspraken worden vastgelegd in een convenant met het bedrijfsleven, waarin het uitgangspunt is dat de rookruimten dicht zijn in 2023. Als over 3 jaar blijkt dat hiermee onvoldoende voortgang is geboekt, maakt de Staatssecretaris een wet om sluiting van rookruimten op het werk alsnog af te dwingen. De ambitie is dat in 2040 alle organisaties compleet rookvrij zijn. Dan mag er op het terrein en in de gebouwen dus door niemand meer worden gerookt. Stapsgewijs wordt zo toegewerkt naar volledig rookvrije organisaties.
Bron en meer lezen over het National Preventieakkoord kan via dit artikel op Personeelsnet.
Volg ons