Welke soorten verlof zijn er in Nederland?
Als werkende in Nederland heb je het recht op verschillende soorten verlof. Door op de hoogte te zijn van je rechten kan je optimaal profiteren van de mogelijkheden om te rusten, te herstellen en te genieten van belangrijke levensgebeurtenissen. In deze blogpost gaan we gedetailleerd kijken naar elk van deze verlofsoorten en leggen we je uit wanneer je recht hebt om ze op te nemen. Benieuwd naar alle verlofmogelijkheden waar je als werkende in Nederland van kunt profiteren? Lees dan snel verder!
Vakantieverlof
Werknemers hebben recht op een bepaald aantal vakantiedagen per jaar, gebaseerd op hun arbeidsuren. In de meeste gevallen wordt het aantal vakantiedagen berekend op basis van het aantal gewerkte uren per week, met een minimum van vier keer het aantal gewerkte uren.
Ziekteverlof
Als je onverhoopt ziek wordt en bent niet in staat om te werken, dan heb je recht op ziekteverlof. In Nederland krijg je tijdens ziekteverlof meestal een groot deel van je salaris doorbetaald. De exacte regels en vergoedingen variëren, afhankelijk van je arbeidscontract en de duur van je ziekte. In het eerste ziektejaar ontvang je minimaal 70% van je loon en dat moet dan minimaal het minimumloon zijn. In sommige cao’s krijg je meer loon doorbetaald. Als je ziek bent vanwege orgaandonatie, zwangerschap of bevalling, dan krijg je 100% van je loon doorbetaald.
Bijzonder verlof
Als de organisatie waar je werkt een cao volgt, dan staat hierin vermeld wanneer je recht hebt op bijzonder verlof. Bijzonder verlof is niet wettelijk geregeld en is vooral bedoeld voor situaties die buiten je normale verlofregeling vallen, zoals een huwelijk, overlijden van een naaste, of de geboorte van een kind.
Leestip: Hoe bouw je verlof en bovenwettelijk verlof op?
Ouderschapsverlof
Als ouder heb je recht op 26 weken ouderschapsverlof per kind. Van deze weken kun je er negen opnemen tegen 70 procent betaling, mits je deze weken inzet in het eerste jaar dat het kind geboren is. De overige weken zijn onbetaald verlof. Dit verlof kun je opnemen totdat het kind 8 jaar oud is.
Zwangerschaps-, bevallings-, en vaderschapsverlof
Voor aanstaande moeders is er zwangerschaps- en bevallingsverlof. Dit verlof stelt vrouwen in staat om tijdens hun zwangerschap te rusten en te herstellen na de bevalling. De duur van dit verlof varieert afhankelijk van de situatie, maar in de meeste gevallen hebben vrouwen recht op minimaal zestien weken verlof. Vanaf 6 weken voor de dag na de uitgerekende datum, minimaal 4 weken voor de dag na de uitgerekende datum* (bij een twee- of meerling vanaf 10 weken voor de dag na de uitgerekende datum, minimaal 8 weken)
Voor aanstaande vaders: Nieuwe vaders hebben recht op vaderschapsverlof om tijd door te brengen met hun pasgeboren kind en om hun partner te ondersteunen tijdens de eerste dagen na de geboorte. In Nederland hebben vaders recht op één werkweek vaderschapsverlof, betaald door de werkgever.
Adoptieverlof en pleegzorgverlof
In Nederland heb je recht op maximaal 6 weken adoptieverlof of pleegzorgverlof. Dit verlof geeft je tijd en ruimte om te wennen aan de nieuwe gezinssituatie en de adoptieprocedure af te handelen.
Kortdurend of langdurend zorgverlof
Als werknemer heb je recht om voor je naaste familieleden, huisgenoten en/of bekenden te zorgen. Als je langere tijd voor een naaste moet zorgen, dan kan je hiervoor langdurend zorgverlof opnemen. Per twaalf maanden heb je dan recht op maximaal zes keer het aantal uren dat je per week werkt. Uiteraard kan dit alleen in goed overleg met je werkgever. En houd er daarbij ook rekening mee dat je werkgever je geen salaris hoeft door te betalen. Volgt het bedrijf ene cao, dan kunnen hierover wel afwijkende afspraken zijn gemaakt.
Als je plotseling voor een naaste moet zorgen en als je daarvoor veel moet regelen, dan kan je hiervoor kortdurend zorgverlof opnemen. Het aantal uren is twee keer jouw arbeidsduur per week. Werk je bijvoorbeeld 20 uur per week dan mag je 40 uur verlof opnemen. In overleg met je werkgever spreek je af hoe je deze verlofuren opneemt.
Studieverlof
Hier bestaat in Nederland geen wettelijke verlofregeling voor. In de meeste cao’s zijn hierover wel afspraken gemaakt, bijvoorbeeld een vrije dag als je examen gaat doen. Ook zijn er soms mogelijkheden om in de baas zijn tijd te studeren.
Feestdagen verlof
Er is geen wettelijk recht op een vrije dag op een feestdag. Vaak staat in je cao of arbeidsovereenkomst of je vrij bent op feestdagen. Als je wil weten welke feestdagen we in 2024 hebben, dan kan je dat bekijk op de website van de Rijksoverheid.
Volg ons