Wijn en druiven. Wit of rood?
Zonder druiven geen wijn. Wat vind je het lekkerst? Ben jij wel eens op een feestje of een zakelijke bijeenkomst? Hoe leuk is het dan als je iets meer weet over jouw wijntje? In dit artikel nemen we je mee en vertellen we je over de kenmerken en smaak van enkele van de belangrijkste druivensoorten. Wit en rood. Ook leuk deze zomer, mocht je op een terras van een heerlijk wijntje genieten, dan kan je er ook iets over vertellen.
Rode wijn en druivensoorten
Cabernet Sauvignon
De Cabernet Sauvignon druif is ook meteen de meest voorkomende en aangeplante druivensoort ter wereld. Van Frankrijk tot de USA komt deze druif voor. En dat is niet voor niks. Wijn van de Cabernet Sauvignon is het meest gedronken. De wijn is vaak wat stevig en heeft krachtige aroma’s. Een echte zware jongen dus. Qua smaak herken je dan vaak de volgende toetsen: zwarte bessen, vanille, tabak, hout en kersen.
Merlot
Wijn van Merlot druiven is vaak net wat zachter en subtieler dan die van de Cabernet Sauvignon druif. Merlot wijnen hebben een intense smaak en fruitige aroma’s van bessen, kersen en rood fruit.
Tempranillo
De Tempranillo druif komt hoofdzakelijk voor in Spanje. Meer specifiek, in de Rioja streek. Over het algemeen zijn wijnen met de Tempranillo druif wel wat stevig, maar qua smaak juist zacht. In de smaak herken je vaak ook fruitsmaken als aardbeien. Maar ook dingen als gedroogde vijgen.
Syrah
De Syrah druif komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Maar is nu ook in andere delen van de wereld populair. Hij wordt bijvoorbeeld in Australië heel veel gebruikt om heerlijke wijn van te maken. Wijn van de Syrah druif is vaak stevig en kruidig. Je herkent smaken als specerijen, bramen en zwarte bessen.
Witte wijn en druivensoorten
Chardonnay
Waarschijnlijk is Chardonnay wijn de meest voorkomende en bekende witte wijnsoort. De smaak is vaak makkelijk te herkennen. Vaak is een Chardonnay wijn vol en romig en proef je smaken als: tropisch fruit, citrusvruchten en perzik.
Sauvignon Blanc
Bijna net zo populair als Chardonnay is de Sauvignon Blanc. Wijn van de Sauvignon Blanc druif staat bekend om zijn uitgesproken aroma’s. Toch is de smaak niet altijd zo eenduidig als bijvoorbeeld bij een Chardonnay wijn. Voor de Sauvigong Blanc druif geldt dat hoe meer zon (zuidelijker) hoe meer de aroma’s naar voren komen. Heb je een dus een mooie zuidelijke (Frankrijk, Spanje) Sauvignog Blanc dan heb je grote kans dat je veel tropisch fruit en passievrucht proeft.
Verdejo
De Verdejo druif komt voornamelijk voor in Spanje en dan vooral in de Rueda streek. Wijn van de Verdejo druif is de laatste jaren erg in opkomst en door zijn smaak is het ook een ideale borreldruif(wijn). Een Verdejo wijn is vaak lekker fris van smaak met veel citrus en perzik.
Riesling
De Riesling druif komt vooral voor in Duitsland. Duitsland denk je misschien, maken ze daar wijn? Ja, en vaak ook heel lekkere. De Riesling komt in zowel zoete als wat meer zure en droge varianten voor. Met name de meer zure (frisse) en droge varianten zijn erg populair onder echte wijnliefhebbers en kenners. Bij een droge Riesling wijn proef je onder andere de smaken: groene appels, citroen, limoen en sinaasappel.
Tip: Liever een biertje bij een zakelijk diner? Lees het artikel “Bier drinken bij een zakelijk diner“
Volg ons