Zo bereik je jouw financiële doelen in 2022
Het nieuwe jaar is een goed moment om je financiële situatie vast te stellen en, indien nodig, op orde te brengen. Iedereen heeft soms wat extra zetjes in de rug nodig om te beginnen. In dit artikel geven we je 4 tips om jouw financiële doelen te bereiken (en ze vast te houden…;-).
Maak een financieel overzicht
Er zijn allerlei gratis apps hiervoor te vinden, maar het kan ook heel simpel in een spreadsheet. Zet alle vaste (terugkerende) lasten zoals de huur/hypotheek, energiekosten, verzekeringen etc. etc. in de eerste kolom, onder elkaar. In de tweede kolom zet je de bijbehorende bedragen. Als alle bedragen erin staan, dan tel je met de =som toets alles op. Wat je overhoud kan je verdelen over andere uitgaven. Nu heb je in ieder geval helder wat je maandelijks zoal uitgeeft. Daarna ga je naar stap 2: welke spaardoelen heb je zoal? Een vakantie? Een nieuwe auto of een andere grote uitgave? Maak daar aparte (spaar)potjes voor aan. Het helpt om je doelen te bereiken als je – zodra je salaris hebt ontvangen – meteen je geld verdeeld over de verschillende (spaar)potjes. Zo weet je zeker dat je hebt gespaard.
Maak een noodpot
Je wasmachine kan er zomaar ineens mee stoppen. Voldoende spaargeld achter de hand hebben is dan wel zo handig. Hoeveel geld heb je minimaal nodig als buffer/noodpot? Dan kan je heel makkelijk berekenen met behulp van de bufferberekenaar van het NIBUD.
Impulsaankopen? Stop ermee!
Impulsaankopen zijn funest voor je financiële onafhankelijkheid. Het zijn vaak emoties. En om dit jaar nu eens met je hoofd en niet met je emoties door te brengen, begin je met het verwijderen van al je opgeslagen kaarten in je favoriete apps en accounts. Die extra stap van het invoeren van je spaar/kaartnummer geeft je nog een extra moment om na te denken of de aankoop wel echt nodig is.
Neem daarnaast ook de tijd om dit jaar het grote financiële ‘waarom’ vast te stellen. Waarom hoop je te stoppen met uitgeven? Wil je je financieel zekerder voelen? Wil je sparen om een gezin te stichten? Als je vaker aan je grotere doel denkt, kun je eerder de motivatie vinden om op het goede spoor te blijven.
Krijg betaald wat je waard bent
Naast deze positieve geldinstelling weet je best wat je waard bent en waar jouw toegevoegde waarde ligt. Sites zoals Glassdoor en Talent.com kunnen je helpen een idee te krijgen van wat de markt tegenwoordig voor jouw functie betaalt.
Ken jij een recruiter? Velen van hen voeren graag informatieve gesprekken over de salarissen van vacatures die zij open hebben staan, zelfs als je niet op zoek bent naar een nieuwe baan.
Bron en meer tips lezen via theeverygirl.com
Volg ons