Zo ga je om met betweters op je werk
Heb jij er ook een, een collega die áltijd gelijk heeft? Althans dat vindt hij (of zij natuurlijk…). In elke vergadering en in elke mailwisseling heeft hij altijd gelijk. Althans, dat denkt hij zelf. Onuitstaanbaar!? Hierbij 3 tips om met deze betweters om te gaan.
Escaleren
Vooral niet doen…;-) De boel laten escaleren. Je kunt beter een stapje terug doen om te zien wat er echt aan de hand is. Hoe vreemd of onzinnig de standpunten van de ander je ook in de oren klinken, ga altijd het gesprek in met het idee dat het er misschien toch wel een kern van waarheid in kan zitten.
Als je – op de duur – een patroon ziet in de betweterigheid van je collega, dan kan je hem daar ook op aanspreken. Doe dat alleen niet tijdens een van de welles-nietes-gesprekken… Maak een aparte afspraak met hem waarin je je zorgen (op een rustige manier) aankaart.
Competitie
De oorzaak van betweterigheid zou ook in de werkwijze van het bedrijf kunnen liggen. Als mensen het gevoel hebben dat zij zwak overkomen als ze onzeker lijken over hun ideeën, dan kan het tonen van zekerheid gezien worden als noodzakelijk om te overleven. Werkgevers zouden dus ook een alternatieve, minder competitieve manier van werken moeten stimuleren. Een idee kan zijn om mensen te vragen om naar vergaderingen te komen met voors en tegens voor bepaalde kwesties. Hierdoor worden mensen zich meer bewust van hun eigen zienswijze én die van de ander, en kunnen ze beter vertrouwen op hun eigen kijk zonder daarbij te moeten vertrouwen op chronische zekerheid.
Vertrouwen
Hoezeer je je ook aan een betweter ergert, in de loopgraven springen zodra hij zijn mond opendoet kan meer kwaad dan goed doen. Zo kan het gebeuren dat die ene collega waar je het nooit mee eens bent best wel eens gelijk kan hebben over bijvoorbeeld de cijfers van dit kwartaal of dat ene belangrijke rapport. Je wil alleen niet meer naar hem luisteren omdat je er al vanuit gaat dat je het niet toch niet met hem eens bent. Probeer dat dus te voorkomen door toch te luisteren en verschillende standpunten te onderzoeken. Op deze manier creëer je vertrouwen om samen verschillende standpunten te onderzoeken, maar dan op een productieve manier.
Bron en meer lezen? HLN.be
Volg ons