Zo ga je om met een luie collega
Neemt jouw collega altijd van die uitgebreide lunchpauzes en hangt hij of zij te vaak rond in de koffiekamer? En jij maar harder werken? In dit artikel een aantal tips om een woede-uitbarsting te voorkomen.
Verklikken
Hoewel de verleiding groot is, een ‘klikspaan’ wordt zelden gewaardeerd. Het is altijd beter om het probleem rechtstreeks aan te kaarten bij de persoon in kwestie.
Mocht dat niet werken, dan zou je het ook nog anders aan kunnen ‘vliegen’. Vertel aan je baas dat je bepaalde werkzaamheden niet meer gedaan krijgt, omdat je steeds moet wachten op bepaalde collega’s.
Laat je niet meeslepen
Een twee uur durende lunchpauze klinkt erg aanlokkelijk… toch is het beter om zijn of haar gedrag niet over te nemen. Als je hetzelfde gaat doen, dan kun je de ander er ook niet meer op aanspreken. Het is hoe dan ook belangrijker dat jij jouw werk gedaan krijgt en dat je je verder niets aantrekt van wat andere collega’s op het werk doen.
Verantwoordelijkheden
Als je in hetzelfde team zit en dezelfde verantwoordelijkheden hebt, dan is de kans groot dat je op den duur het werk van die luie collega begint over te nemen. Niet doen! Wijs je collega liever op taken en deadlines en zorg dat je geen babysitter wordt, want zo verlies je zelf te veel van je kostbare tijd.
Neem de leiding
Maak gebruik van de situatie door op de voorgrond te treden en te bewijzen dat jij wél met moeilijke kwesties weet om te gaan. Neem het heft in handen waardoor anderen stilletjes aan zullen beseffen dat ze bij jou terecht kunnen om hun doelen en deadlines te behalen.
Laat jouw attitude niet beïnvloeden
Tot slot, let erop dat je eigen houding niet wordt beïnvloed door een luie collega. Laat die ergernis niet aan je hart komen en blijf steeds zoals je bent. Voortdurend boos of geïrriteerd rondlopen, helpt je zeker niet vooruit. Onthoud, een vijandige collega is al net zo erg als een luie collega.
Bron en meer tips lezen? Jobat.be
Volg ons