Zo ga je om met roddelende collega’s
Het kan nogal irritant zijn om erachter te komen dat jij onderwerp van gesprek bent. Dat anderen geruchten over jou verspreiden of een geheim met het hele kantoor delen.
Wetenschapper Berit Brogaard geeft advies over wat je het beste kunt doen als je erachter komt dat een collega geruchten over jou verspreidt. Of dat nu is uit jaloezie of om zelf beter over te komen.
Denk na voordat je iemand aanspreekt
Brogaard stelt dat het aanspreken niet altijd helpt en kan leiden tot wraakzuchtig gedrag. De kans is groot dat de persoon die roddels verspreidt, jou bewust – of onbewust – heeft uitgekozen om gebruik van te maken.
Als je denkt dat je het slachtoffer bent geworden van geroddel, dan is de kans klein dat anderen zullen stoppen als jij ze ermee confronteert. Het is misschien zelfs olie op het vuur gooien.
Wees slim
Volgens Brogaard is omgekeerde psychologie het beste wapen tegen roddelen. Mocht het niet te pijnlijk voor je zijn, probeer dan over de geruchten te praten alsof het je niets uitmaakt.
Mocht er een kern van waarheid in de roddel schuilen, dan kun je ervoor uitkomen en duidelijk maken dat het probleem is opgelost. Bijvoorbeeld: had je moeite met een bepaalde taak, wees er dan eerlijk over. Vertel hoe je van de situatie hebt geleerd en jezelf hebt verbeterd.
Maar erken nooit een roddel die niet waar is. Het kan lastig zijn om niet defensief over te komen als je deze leugens ontkent. Volgens Brogaard kun je je op dat moment beter focussen op je werk zo goed mogelijk doen. Bijvoorbeeld: zegt iemand dat je een drankprobleem hebt, dan gaat niemand dat geloven als jij goed presteert.
Toon zelfvertrouwen
Als de roddelaars het vaak op jou gemunt hebben, kan het zijn dat hun gedrag verergert door hoe jij op de kleine dingen reageert. Gebeurt er een iets kleins, laat het er dan niet bij zitten. Confronteer de persoon, maar wees niet agressief.
Bijvoorbeeld: levert iemand publiekelijk kritiek op je, word dan niet verlegen en ga je niet verontschuldigen. Stop met wat je aan het doen bent, ga naar deze persoon toe en vertel hem/haar zachtjes dat het beter is als ze dit soort dingen onder vier ogen bespreekt.
Mochten ze reageren met iets anders dan een excuus, herhaal dan dat je liever een-op-een met elkaar spreekt. Op deze manier reageer je direct op de situatie en kom je over als iemand waar je geen problemen mee wil zoeken. Houd jij je stil en laat jij je en plein public vernederen, dan is de kans groot dat je vaker het slachtoffer wordt van roddelen en leugens.
Bron en meer tips lezen? businessinsider
Volg ons