Zo help je je werkgever om datalekken te voorkomen
Je werkgever heeft natuurlijk de verantwoordelijkheid om jouw (privé)gegevens en de gegevens van klanten te bewaren en te beveiligen. Met al dat thuiswerken kan de beveiliging er soms wel bij inschieten. Even snel via je privé laptop iets mailen naar een klant? Dat kan dus echt heel onveilig zijn. Met de tips in dit artikel kan jij jouw werkgever ook een beetje helpen om datalekken te voorkomen.
#1 Maak gebruik van sterke wachtwoorden
Lijkt voor de hand te liggen, maar een groot deel van de Nederlanders gebruikt nog steeds veel te makkelijke wachtwoorden of hergebruikt wachtwoorden voor verschillende accounts. Verzin een wachtwoord die bestaat uit zgn. speciale tekens (zoals bijvoorbeeld !*@#$%). Door een combinatie te maken van cijfers en speciale tekens wordt het wachtwoord ineens een stuk lastiger te kraken voor criminelen. En maak het liefst overal een ander wachtwoord voor.
Tip: Hoe oud is het wachtwoord van je WiFi verbinding thuis? Heb je het aangemaakt toen je de router of je modem kreeg? Dan is het tijd om deze ook eens te wijzigen. Vervang het ook door een sterk(er) wachtwoord. Je helpt jezelf en je werkgever er echt heel erg mee, want er zijn ook cybercriminelen, die al rijdend door een woonwijk met een ‘WiFi-snuffelaar’ aan het kijken zijn waar wat interessants te halen is.
Tip: Maak voor thuis een extra gastnetwerk aan. Er komen vast weleens vrienden of familie bij je over de vloer die vragen of ze gebruik mogen maken van je WiFi. Op zich geen probleem natuurlijk, maar echt veilig is het niet. Door een gastnetwerk (met een ander sterk wachtwoord) aan te maken voorkom je dat gasten bij je (gedeelde) bestanden kunnen komen.
#2 Verwijder programma’s (en/of apps) die je toch niet (meer) gebruikt
Download je weleens (gratis) software en apps? Onthoud dan dat deze programma’s (en apps) data van je hebben. Meestal heb je ze zelf toegang gegeven toen je de download voltooide. Gebruik je de app of het programma niet meer? Verwijder het dan. Zo voorkom je dat er data gesprokkeld wordt via bijvoorbeeld de microfoon.
#3 Check voordat je mails opent of de verzender te vertrouwen is
Check, check, dubbelcheck voordat je e-mails opent altijd eerst even of de verzender te vertrouwen is. Let hierbij ook vooral ook op spelfouten in e-mailadressen. Twijfel je of iemand de e-mail heeft verstuurd? Bel diegene dan even om te verifiëren. Met pishing e-mails wordt er jaarlijks nog veel geld afgetroggeld van onschuldige mensen.
Volg ons