Zo herken je passief-agressief gedrag en dit kan je eraan doen
Je bent het er niet mee eens, maar je zegt niets. Je voelt je boos en machteloos tegelijk. Het blijft aan je knagen, maar je hebt geen puf en zin om openlijk het probleem aan te pakken. Na verloop van tijd merk je dat je wat onverschillig aan het worden bent. Gelukkig is het bijna weekend… Herken jij dit gedrag? Dan ben je niet goed bezig. Je doet jezelf, je collega’s en het bedrijf waar je werkt te kort.
Wat is passief-agressief gedrag?
Passief-agressief gedrag is een manier van omgaan met een conflict zonder er echt een oplossing voor te vinden. Mensen die hier last van hebben, lijken aardig, maar gedragen zich toch vaak anders. Eigenlijk hebben ze “twee gezichten”.
Passief-agressief gedrag kan uitputtend, verwarrend, frustrerend en tot emotioneel wantrouwen leiden, bij jezelf en ook bij je collega´s. Hoe herken je passief-agressief gedrag?
#1 Als je bepaalde personen negeert
Je beantwoordt de mail of het telefoongesprek niet van de betreffende collega, want je bent boos. In dit geval zeg je niet wat je vindt of voelt. Vervolgens geef je wel steken onder water, door geen gehoor te geven.
#2 Als je taken uit gaat stellen
Uitstellen gaat nog een stapje verder dan negeren. Dit is het geval als je niet zegt dat je ontevreden bent met jouw rol of werkzaamheden in het team. Het gevolg is dan dat je bijvoorbeeld extra lange pauzes gaat nemen en je jezelf sneller gaat ziekmelden als de deadline van bepaalde taken nadert. Je bent dus eigenlijk aan het zoeken naar een excuus omdat je je werk niet afkrijgt. In werkelijkheid was je boos en wilde je je werk helemaal niet opleveren.
# 3 Als je aan het saboteren bent
Dit is bijvoorbeeld het geval als je bepaalde collega’s gaat verwijderen uit e-mailgroepen of dat je bepaalde collega’s niet gaat uitnodigingen voor een vergadering. Als een andere collega je hierop aanspreekt, dan reageer je met ‘sorry, dat wist niet’. De fout lag dus niet bij jou…
Wat kan je eraan doen?
#1 Ga het gesprek aan
Als je niets zegt dan gebeurt er zeker niets en blijft het ‘probleem’ bestaan. Door aan te geven wat je dwars zit, komt er in ieder geval ruimte om het probleem op te lossen. Belangrijk is wel dat je dit op een rustige en respectvolle manier doet.
#2 Ken jezelf (en je irritatie factoren)
Is het een bepaalde persoon die jou (steeds weer) irriteert? Of herken je het gedrag bij een bepaalde (terugkerende) situatie? Hoe kwam het dat die persoon jou (steeds weer) in die passief agressieve modus zet? In welke situaties was het?
Was je toen misschien bang om afgewezen te worden? Mogelijk is faalangst bij jou dan de oorzaak. Nu je daarvan op de hoogte bent, kan je proberen om er iets aan te doen. Maak het voor jezelf eerst inzichtelijk. Op die manier kan je het gedrag herkennen en in het vervolg anders gedrag laten zien.
#3 volg een cursus assertiviteit
Zou jij graag willen leren om eerlijk je zegje te kunnen doen? Dan helpt jou een cursus assertiviteit. Zoek in dit cursusoverzicht naar verschillende aanbieders en vraag bij interesse meteen een gratis brochure aan.
Hopelijk dragen deze tips bij om passief-agressief gedrag te herkennen en in de toekomst (hopelijk ook) te voorkomen.
Bron en tips ook via: assertief.nl
Volg ons