Zo maak je je geschreven teksten nog beter
Als secretaresse schrijf je wat af. Brieven, notulen, aantekeningen, e-mails… allemaal teksten die allemaal gelezen worden. En niet alleen door je baas; ook klanten en leveranciers lezen jouw geschreven antwoorden en reacties. Best belangrijk dus dat je foutloos schrijft. Daarom een paar tips om je teksten nóg beter te maken.
Waarom is foutloos schrijven belangrijk?
Een taalfout laat onherroepelijk een onprofessionele indruk achter. Natuurlijk maakt iedereen wel eens een schrijffoutje. En dat is echt geen wereldramp; iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten, toch? Maar maak je als secretaresse structureel schrijffouten in formele teksten, dan is het slim om hier wat aan te doen. Want jij bent wel hét gezicht van het bedrijf!
De grote valkuil van schrijven? Je dénkt goede teksten af te leveren, terwijl de praktijk uitwijst dat je vaak dezelfde schrijffout maakt. En er is niemand die jou daarop wijst. Daarom is het niet verkeerd om de touwtjes in eigen handen te nemen en eens te testen hoe goed je de Nederlandse taal beheerst. Dit kan makkelijk op de website Nederlandse taaltest.
Tools om je teksten te checken
Hoe goed (of niet zo goed) jij ook schrijft, het is altijd handig om een aantal tools te hebben waarmee je teksten snel kan controleren. Hieronder geven we er drie. Sla deze websites als bladwijzer op in je browser, dan heb jij ze in het vervolg snel bij de hand. Want hoewel Microsoft Word wel een ingebouwde spellingscontrole heeft, haalt die lang niet altijd alle foutjes eruit.
#1: Woordenlijst.nl – Was het nou een capucino, capuccino of cappuccino? Auto-verzekering of autoverzekering? Juist. Lang leve de website van hét Groene Boekje. Weet je even niet meer hoe je een woord schrijft? Tik het hier in, en je ziet meteen de officiële schrijfwijze.
#2: Google Docs – Misschien gebruik je Docs vooral om bestanden op te slaan in de cloud. Maar wist je dat je hier ook tekstdocumenten kan aanmaken? Echt een aanrader, want de spellingscontrole van Google haalt foutjes uit je tekst die Word níét zag!
#3: Schrijfassistent.be – Deze website is dan wel Vlaams, maar hé, daar spreken ze ook Nederlands! Een prima tool om een volledige lap tekst in te plakken en te controleren op de diverse aspecten van de Nederlandse taal, zoals spelling en stijl.
Tip: volg een taaltraining
Merk je dat je, ondanks de tools hierboven, de Nederlandse taal toch wel moeilijk blijft vinden? Doe dan een taaltraining! Er is altijd wel een cursus op rijafstand. Is er niet meteen een training op rijafstand? Er zijn ook taalcursussen die je vanuit huis kan volgen.
Volg ons