Zo maak jij jezelf toekomstbestendig
Wil jij jezelf toekomstbestendig maken, maar weet je niet waar je moet beginnen? We hebben enkele adviezen van een innovatiecoach en een recruitmentmanager over omscholing en bijscholing voor toekomstbestendigheid voor je op een rijtje gezet.
Jan Koornneef, senior manager bij recruitmentbureau Robert Half:
“De arbeidsmarkt staat voor een grote omwenteling. Niet alleen merken medewerkers op elk niveau dat technologie dominanter wordt, het thuiswerken heeft ons professionele leven ook veranderd. Alleen al vanwege de digitale en technologische revolutie zullen volgens het World Economic Forum wereldwijd een miljard mensen zich in de komende tien jaar moeten omscholen. Tegen 2022 zal 42 procent van de vaardigheden die in de huidige banen nodig zijn, vervangen zijn door nieuwe must-have skills.”
“Technologie zal een prominente rol spelen in veranderingen op de arbeidsmarkt. Het gaat sommige activiteiten overnemen, zoals manuele arbeid, administratieve taken, dataverwerking en complexe technische activiteiten. Maar dat betekent niet dat de vacatures van morgen enkel nog uit technologische profielen bestaan. Uit onderzoek blijkt immers dat ook de meer ‘menselijke’ profielen en vaardigheden, zoals creativiteit, leiderschap en interpersoonlijke skills, belangrijker worden.”
“Dit is extra significant voor professionals in de administratieve dienstverlening. Zij zijn dagelijks bezig met persoonlijke interacties en hun rol is aan verandering onderhevig. Zo krijgen ze steeds vaker nieuwe verantwoordelijkheden, van het goedkeuren van kantooraankopen tot het managen van nieuwbouwprojecten en het monitoren van social media. Ook maken ze steeds vaker deel uit van een multidisciplinair team, en krijgen hierbij soms zelfs toezichthoudende taken toegewezen. Hun emotionele intelligentie en sociale vaardigheden zijn daarom juist de aspecten waarmee zij kunnen uitblinken in hun functie.”
“Deze skills kunnen niet door middel van technologie worden overgenomen. Dit laat wederom het belang zien van het administratieve team. Desalniettemin is het verstandig om in je skills te blijven investeren om zo het meeste uit jezelf en je baan te halen. Daarbij helpt het om omscholing niet als een zorg voor later te zien, maar daar vandaag nog mee aan de slag te gaan.”
Waar moet je beginnen als je jezelf wilt laten omscholen?
“De nood aan omscholing is een overkoepelend thema waarbij werkgevers en overheden moeten samenwerken aan de zogeheten ‘reskilling-revolutie’. Op deze manier kunnen bedrijven en de overheid er samen voor zorgen dat niemand achterblijft. Toch kan jij als werknemer ook zelf initiatief nemen.” Jan Koornneef geeft daarbij de volgende adviezen:
- Start het gesprek met je werkgever“
De realiteit en de nood aan reskilling is nog niet in elk bedrijf doorgedrongen. Neem in dat geval zelf het initiatief en bespreek met je werkgever hoe hij of zij de komende jaren voor zich ziet. Het zou best kunnen dat dit gesprek de katalysator wordt voor de start van een reskilling-traject in jouw bedrijf. In ieder geval toon je hierdoor gedrevenheid, vooruitziendheid en loyaliteit.” - Reflecteer op je vaardigheden en je functie
“De transitie op de arbeidsmarkt kan beangstigend zijn als je huidige baan in de gevarenzone zit, maar het brengt ook kansen met zich mee. Je wordt immers gedwongen om heel bewust na te denken over je loopbaan: hoe wil ik evolueren? Welke skills heb ik daarvoor nodig? Kan ik me volledig ontplooien bij mijn huidige werkgever? Jezelf in een nieuwe richting loodsen, doe je niet van vandaag op morgen, maar wie een duidelijk doel voor ogen heeft, heeft zeker een streepje voor.” - Focus je op skills die je in vele beroepen kunt gebruiken
“Weet je nu al dat je je graag wilt specialiseren in bepaalde technologieën? Dan ben je al goed op weg. Twijfel je nog? Focus je dan op het aanleren van skills die je in tal van beroepen zal kunnen gebruiken: communicatievaardigheden, leiderschapstechnieken en analytisch denken bijvoorbeeld. Hoe meer je dergelijke skills beheerst, hoe gemakkelijker je in te zetten bent voor verschillende banen en bij verschillende werkgevers.”
“Omscholen is nu nodig, maar het principe van levenslang blijven leren zal voor elke werknemer en in elke sector gelden. Zie je huidige of toekomstige traject van reskilling dus niet als een eenmalige inspanning. Levenslang leren moet voor iedereen de norm worden. Laat je daarom niet intimideren door het concept van omscholing. Technologie staat namelijk niet gelijk aan het verliezen van je baan. In plaats daarvan helpt omscholing en bijscholing ervoor dat je het mogelijk maakt het beste uit jezelf te halen. Hierdoor word je herinnerd aan je eigen capaciteiten en beleef je meer plezier aan je baan.”
Advies van innovatiecoach Marianne Smits
Het advies van Marianne Smits aan assistants wat betreft reskilling is om je te focussen op softwareskills, persoonlijke vaardigheden en je eigen drive. Daarbij geeft ze de onderstaande adviezen:
- Ken de ins en outs van de programma’s waarmee je werkt
“Software werkt tijdbesparend, maar alleen als je er goed mee omgaat: laat de software dus voor jóú werken. Ken de ins en outs van de programma’s waarmee je werkt…Je denkt vaak alles te weten, maar dat geldt vooral voor de dingen die je elke dag doet. Als je je erin verdiept, bijvoorbeeld door trainingen, ontdek je nog meer handigheidjes. Zo houd je tijd over voor je andere taken, waarbij je jouw toegevoegde waarde toont. En die taken doe je zo ook nog eens in minder tijd.” - Verbeter je persoonlijke vaardigheden
“Vraag je collega’s, leidinggevenden en de mensen om je heen eens om feedback: waar ben ik nou echt goed in? Wat kan ik verbeteren? Je zult verrassende antwoorden krijgen… Je eigen blinde vlekken zie je gewoon niet, anderen kunnen je daarop wijzen. Veel ondersteuners zijn probleemoplossers, maar gaan daartoe wel op hun eigen eiland zitten. Zo hoeven ze anderen niet ‘lastig te vallen’. Maar bedenk dat je andermans kwaliteiten ook mag herkennen en erkennen. Vertrouw op je collega’s! En durf ze erop aan te spreken als het misgaat.” - Breng in kaart waar je van droomt
“Reflecteer eens op het afgelopen half jaar. Wat is er werkelijk belangrijk gebleken voor jou? Wat heb je gemist? Dat geeft een beeld van je behoefte. Waar zie je jezelf over vijf jaar? Waar droom je van? Een huidige trend is die van de combinatiebanen, waarbij je een aantal uur in vaste dienst bent en een aantal uur freelancet. Zo kun je werken aan je droom. Richt je daarbij op de taken die futureproof zijn. Welke taken vind je leuk én zijn ook nog toekomstbestendig?”
Wil je serieus aan de slag gaan?
Bekijk de klassikale trainingen en online workshops van Management Support.
Ook interessant om te lezen:
Futureproof, hoe word je dat nou concreet? Mike Hoogveld schreef er een bestseller over. “Het begint met vier hoofdvragen.”
Volg ons