Zo vraag je als zzp’er een zakelijke autoverzekering aan
Ben je zzp’er en werk je vrijwel iedere dag buiten de deur? Dan kun je overwegen een bedrijfsauto te kopen. Als je zo’n auto op het oog hebt, moet je niet vergeten om hem te verzekeren. Wanneer je met een onverzekerde auto op de openbare weg rijdt, ben je namelijk strafbaar. De politie kan jou dan een boete van 550 euro opleggen. Reden genoeg om direct na aankoop van een bedrijfsauto een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Maar hoe vraag je als zzp’er eigenlijk zo’n verzekering aan en waar moet je rekening mee houden? Wij vertellen jou in deze tekst alles wat je als zzp’er moet weten over een bedrijfsautoverzekering.
Verschil met een particuliere autoverzekering
Sommige zzp’ers denken dat een particuliere en zakelijke autoverzekering hetzelfde zijn. Er zijn inderdaad de nodige overeenkomsten, maar toch verschillende deze verzekeringen van elkaar. Het grootste verschil zit hem in de premie. Een zakelijke autoverzekering is namelijk duurder dan een particuliere autoverzekering. Hoe dit komt? Doordat verzekeraars er vanuit gaan dat je met een bedrijfsauto meer kilometers maakt dan met een particuliere auto. Omdat je meer op de weg bent, is de kans op schade ook groter. Daarom betaal je een hogere premie voor een zakelijke autoverzekering.
Ga op zoek naar een geschikte verzekeraar
Voor een particuliere autoverzekering kun je vandaag de dag bij een groot aantal verzekeraars terecht. Als zzp’er denk je daarom mogelijk dat het niet bijzonder lastig kan zijn om een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Toch is dit niet altijd even makkelijk. Je moet namelijk op zoek naar een geschikte verzekeraar. Sommige zzp’ers denken dat zij hiervoor bij iedere verzekeraar terecht kunnen, maar dit is niet het geval. Er zijn namelijk verzekeraars waarbij je alleen auto’s kunt verzekeren voor particulier gebruik. Ga daarom eerst op zoek naar een verzekeraar waarbij je jouw bedrijfsauto kunt verzekeren.
Heb je een verzekeraar gevonden waarbij je een zakelijke autoverzekering online af kunt sluiten? Dan sluit je hier mogelijk direct een verzekering af. Dit is een optie, maar het geniet niet onze voorkeur. Waarom niet? Omdat je er goed aan doet je eerst te verdiepen in de verzekeraar in kwestie. Kijk bijvoorbeeld goed naar de voorwaarden van een zakelijke autoverzekering. Zodoende voorkom je dat je in een later stadium voor verrassingen komt te staan. Zoek daarnaast uit hoe je de verzekering af kunt sluiten en wat je nodig hebt voor jouw aanvraag. In dat geval neemt een aanvraag eigenlijk nooit veel tijd in beslag.
Drie manieren om jouw bedrijfsauto te verzekeren
Wanneer je eenmaal een geschikte verzekeraar gevonden hebt, kom je voor een laatste keuze te staan. Je moet namelijk kiezen op welke manier je jouw bedrijfsauto wilt verzekeren. In grote lijnen wordt onderscheid gemaakt tussen drie verschillende dekkingen:
1. WA
WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Als je een auto op jouw naam zet, ben je verplicht ten minste een WA-verzekering af te sluiten. Schade die je met jouw bedrijfsauto bij anderen aanricht, wordt dankzij deze verzekering vergoed door de verzekeraar.
2. WA + Beperkt Casco
Wil je ook dat schade aan jouw bedrijfsauto vergoed wordt? Kies dan voor WA + Beperkt Casco. Deze verzekering dekt ook schade door zaken als brand, storm en inbraak. Een verzekeraar keert geen geld uit bij schade aan jouw voertuig als gevolg van een verkeersongeval.
3. WA + Volledig Casco
Wordt in de volksmond ook wel allrisk autoverzekering genoemd. WA + Volledig Casco vergoedt namelijk ook schade aan jouw auto die ontstaan is bij een verkeersongeval. Het maakt niet uit of het ongeval jouw schuld is of die van een ander.
Volg ons