Zo worden je facturen sneller uitbetaald
Het is een bron van ergernis voor veel freelance secretaresses: klanten die hun facturen (te) laat betalen. Soms wachten klanten hier zelfs mee totdat de betalingstermijn al bijna is verstreken. Gelukkig is er een manier om facturen sneller uitbetaald te krijgen. Namelijk met factoring.
Wat is factoring?
Bij factoring verkoop je uitstaande facturen aan een factormaatschappij. De factormaatschappij betaalt de factuur vervolgens – vrijwel altijd – binnen 24 uur aan je uit. Zo hoeft je werkgever dus niet meer 30 dagen op zijn of haar geld te wachten. Doordat de factormaatschappij je het werk uit handen neemt, hoef jij zelf niet meer achter de debiteuren aan en bespaar je jezelf een hoop tijd.
Waarom factoring?
Factoring is voor ondernemers en zzp’ers met een variërend maandelijks inkomen zeker het overwegen waard. Ze krijgen namelijk snel en gegarandeerd hun geld. Aan de service en het gemak die de factormaatschappij leveren hangt natuurlijk wel een prijskaartje. De vergoeding ligt over het algemeen tussen de 4% en 6% van het te betalen factuurbedrag. Het is dus verstandig om altijd met je werkgever en een financieel adviseur te overleggen of je een factormaatschappij in de arm gaat nemen.
Traditionele factoring
Er zijn twee soorten factoring: traditionele factoring en American factoring. Traditionele factoring wordt vaak aangeboden als alternatief voor een lening van de bank. Je werkgever betaalt de factormaatschappij een vast bedrag of een percentage van de omzet en krijgt daarvoor een krediet op basis van de waarde van de facturen. De factormaatschappij neemt het volledige debiteurenbestand van de onderneming over, zodat jij en je werkgever hier geen omkijken meer naar hebben.
American factoring
Bij American factoring kun je losse facturen van debiteuren laten uitbetalen. Je verkoopt de factuur aan de factormaatschappij en zij betalen je het factuurbedrag terug, minus de vergoeding die ze hiervoor vragen. Daarbovenop worden soms nog andere kosten berekend, zoals service- en/of administratiekosten. De factormaatschappij zorgt vervolgens dat de debiteur deze factuur aan hen uitbetaalt
Traditionele factoring en American factoring: voor- en nadelen
De voordelen van traditionele factoring:
- De kosten zijn relatief laag.
- Je werkgever sluit een contract af voor een langere periode en heeft daardoor zekerheid.
- De factormaatschappij neemt de debiteurenadministratie over, zodat jij en je werkgever hier geen omkijken meer naar hebben.
De nadelen van traditionele factoring:
- Voordat je werkgever gebruik kan maken van traditionele factoring worden zowel de onderneming als de debiteuren grondig gecontroleerd. Dit kan veel tijd in beslag nemen.
- De onderneming moet aan bepaalde omzeteisen voldoen om in aanmerking te komen voor traditionele factoring bij factormaatschappijen.
- Sommige factormaatschappijen eisen dat de onderneming minimaal drie jaar bestaat voordat ze ermee in zee gaan.
- Het zogeheten debiteurenrisico blijft bij de onderneming.
De voordelen van American factoring:
- Je bepaalt zelf welke facturen je door de factormaatschappij wilt laten betalen en zit niet voor langere tijd aan een contract vast.
- De onderneming hoeft geen bepaalde omzet te hebben en ook geen bepaalde tijd te bestaan om in aanmerking te komen voor American factoring.
- Het debiteurenrisico komt bij de factormaatschappij te liggen.
De nadelen van American factoring:
- De factormaatschappij controleert de kredietwaardigheid van de klant en bepaalt op basis daarvan of de factuur wordt overgenomen of niet. De factuur van een klant kan dus ook worden geweigerd.
- Jij en/of je werkgever moeten goed in de gaten houden welke facturen via het factoringbedrijf lopen.
- Relatief hogere kosten dan wanneer je gebruikmaakt van traditionele factoring.
- Traditionele factoring heeft minder strenge eisen die aan debiteuren worden gesteld dan American factoring. Bij American factoring wordt namelijk gekeken naar de kredietwaardigheid van de klant en op basis daarvan bepaald of de factuur wordt overgenomen of niet.
- Bij traditionele factoring moet de onderneming meestal een bepaalde omzet hebben of aan andere eisen voldoen, zoals bijvoorbeeld minimaal drie jaar bestaan. Je werkgever zit meestal voor langere termijn aan een contract vast met de factormaatschappij en hoewel je je inkomsten op tijd binnen krijgt, blijft het zogeheten debiteurenrisico bij de onderneming liggen. Bij American factoring zit je werkgever niet voor langere termijn aan een contract vast. Het debiteurenrisico komt bij de factormaatschappij te liggen zodat je werkgever geen risico loopt. De onderneming hoeft geen minimale omzet te hebben of aan andere eisen te voldoen. Hierdoor is deze vorm van factoring heel geschikt voor kleine of vrij jonge ondernemingen.
Volg ons