Zo wordt een aanvraag voor een zakelijke lening beoordeeld
Wil je jouw bedrijf uitbreiden of heb je een nieuw voertuig nodig? Dan kun je hier een zakelijke lening voor aanvragen. Dankzij zo’n lening kun je toch de gewenste investering doen, ook al ontbreekt het jou aan de financiële middelen. Je leent dan namelijk geld van een geldverstrekker. Wanneer dit jou als muziek in de oren klinkt, wil je zelf mogelijk wel een zakelijke lening aanvragen. Voordat een geldverstrekker jou zo’n lening toekent, wordt de aanvraag allereerst beoordeeld. In dit artikel vertellen wij je waar een geldverstrekker op let bij het beoordelen van een aanvraag voor een zakelijke lening.
Hoe staat jouw bedrijf er financieel voor?
Bij het beoordelen van een aanvraag voor een zakelijke lening kijkt een geldverstrekker allereerst naar de financiële situatie van jouw bedrijf. Waarom zij dit doen? Om het risico te beperken. Als een bedrijf er financieel goed voor staat is de kans dat zij de lening terugbetalen immers een stuk groter. Daarom vraagt een geldverstrekker jou bij de aanvraag om verschillende financiële gegevens uit je boekhouding aan te leveren. Je moet onder meer jouw bij- en afschrijvingen aanleveren. Hier houdt het niet bij op, want een geldverstrekker vraagt jou ook de jaarrekening van jouw bedrijf toe te voegen.
Wie denkt dat dit de enige financiële gegevens zijn die aangeleverd moeten worden, heeft het mis. Je dient jouw aanvraag namelijk ook nog te vergezellen van de onderstaande documenten:
- Definitieve belastingaangifte als je onderneming een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof) of maatschap is.
- Kengetallen als je onderneming een besloten vennootschap (bv) is.
- Leningsovereenkomst herfinanciering wanneer je voor herfinanciering kiest.
- Offerte van asset als je voor objectfinanciering kiest.
Algemene gegevens van jouw onderneming
Een geldverstrekker kijkt vooral naar de financiële gegevens als je een aanvraag voor een zakelijke lening indient. Toch is dit niet het enige waar op gelet wordt. Nee, want een geldverstrekker werpt namelijk ook een blik op de algemene gegevens van jouw onderneming. Je komt namelijk alleen in aanmerking voor een zakelijke lening als je minimaal 15 maanden staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Hier blijft het niet bij, want de rechtsvorm speelt ook een rol. Jouw bedrijf moet namelijk een eenmanszaak, vof of bv zijn om een zakelijke lening af te sluiten. Een naamloze vennootschap (nv) komt niet in aanmerking voor zo’n financiering.
Beoordeling van een aanvraag voor zakelijk krediet
Als ondernemer kun je niet alleen maar kiezen voor een zakelijke financiering. Je kunt namelijk ook zakelijk krediet aanvragen. Deze financieringsvorm is ideaal als je bijvoorbeeld een tijdelijk tekort aan liquide middelen op wilt lossen. Veel ondernemers gebruiken het bovendien om dagelijkse uitgaven voor hun bedrijf te betalen. Past deze financieringsvorm beter bij jouw bedrijf dan een zakelijke lening? Dan ben je ongetwijfeld benieuwd hoe het beoordelen van zo’n aanvraag in zijn werk gaat. Hier ben je inmiddels al van op de hoogte, want een geldverstrekker kijk naar dezelfde zaken als bij het beoordelen van een zakelijke lening.
Volg ons