Zorgen over robots die banen inpikken zijn onnodig
Gelukkig! De angst dat robots onze banen inpikken en werkloosheid veroorzaken, is onnodig. Dat stelt Bas Ter Weel, onderdirecteur van het Centraal Planbureau en hoogleraar Economie aan de Universiteit Maastricht, in een blog op de site van Economisch Statistische Berichten.
Nieuwe technologie verandert de verhoudingen op de arbeidsmarkt, geeft hij toe, en als gevolg hiervan verdwijnen banen. Maar er ontstaat ook ander werk, dat door de mens moet worden uitgevoerd, en er ontstaan nieuwe problemen, die door de mens moeten worden opgelost. Bovendien groeien er nieuwe productiemogelijkheden, die zonder de nieuwe technologie niet mogelijk waren. Hierdoor neemt de productiviteit toe, wat ook weer nieuwe banen schept, zo legt Ter Weel uit.
De taken die boekhouders, secretaresses en administratief personeel uitvoeren, worden volgens de hoogleraar door de nieuwe technologie overgenomen. Deze trend zet gestaag door. Maar van massawerkloosheid onder deze groep werknemers is geen sprake, constateert de CPB-econoom. Want de vraag naar analytisch vermogen en sociale vaardigheden neemt toe. Hiervan profiteren niet alleen hoger opgeleiden, maar ook mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Daar ontstaat werkgelegenheid in de dienstensector.
Maar dit alles betekent volgens Ter Weel niet dat we rustig kunnen afwachten. Er wordt in Nederland te weinig geïnvesteerd in scholing van mensen die al werken. Aanpassing en scholing zijn cruciaal in tijden van technologische verandering.
Volg ons