3 Praktische tips voor meer natuurlijk gezag
Wees geen puppy…
Heb jij weleens met vlekken in je nek het woord proberen te krijgen? Luisteren ze niet naar je wanneer je een goed idee hebt? Voel jij je onzichtbaar op het werk? Dit zijn allemaal situaties waar je met meer natuurlijk gezag beter tot je recht zou komen. Het klinkt tegenstrijdig maar natuurlijk gezag is aan te leren.
Niet alleen voor leidinggevenden
Misschien denk je dat natuurlijk gezag iets is voor leidinggevenden of dat je als ondersteuner niet haantje de voorste zou moeten zijn. Toch is het belangrijk om op het juiste moment te zorgen dat jouw inbreng wordt gehoord. Dat je de ruimte kunt innemen die nodig is. Jij hebt net zo goed natuurlijk gezag nodig als de CEO of Directeur-Generaal.
Natuurlijk gezag is niet zo natuurlijk
Je zou denken dat natuurlijk gezag iets is waar je mee wordt geboren. Je hebt het, of je hebt het niet. Dat is niet zo. De wijze waarop je iets zegt, de toon en timing ervan, maakt een wereld van verschil. Soms is beknoptheid belangrijk en moet je zorgen dat je met minder woorden je punt maakt. De manier waarop je beweegt bepaalt hoe je zonder woorden impact maakt. Er zijn slimme manieren om met haantjes om je heen om te gaan, zonder zelf in het gevecht verzeild te raken. Je kunt een collega afkappen, zonder dat je ruzie krijgt. Er zijn vele manieren om aan natuurlijk gezag te werken.
Zelfkennis voor meer natuurlijk gezag
Natuurlijk gezag wordt ook sterk bepaald door zelfkennis. Ben je bewust van je oude blauwe plekken waar mensen per ongeluk tegenaan komen en je anders reageert dan de ander zou mogen verwachten? Weet je waarom je bepaalde overtuigingen hebt? Het helpt om jezelf goed te kennen, zodat je sneller en efficiënter jezelf kunt bijsturen wanneer je in een verhitte situatie komt. Wanneer je betrouwbaar bent in je gedrag, krijgen mensen vertrouwen in jou en wat je te bieden hebt.
Hieronder vind je drie praktische tips om jezelf meer in de spotlight te zetten.
Tip 1: Kom binnen als een relaxte olifant
Kom je binnen op een onbekende plek? Beweeg dan langzaam en doelgericht. Laat je niet afleiden. Hang bijvoorbeeld eerst je jas op, ga naar de wc, pak een kop koffie en ga dan pas kijken of je bekenden ziet. Deel je bezoek op in kleinere activiteiten. Een olifant wordt gezien, ook al zegt ze niets. Bovendien straalt ze rust en zelfverzekerdheid uit. Het omgekeerde beeld is een chihuahua, een hondje dat onrustig en angstig om zich heen kijkt en zigzaggend rondsnuffelt. Die komt over als onrustig, onkundig en onzeker. Kom dus binnen als een relaxte olifant.
Tip 2: Wees beknopt
We zijn geneigd veel te veel uit te leggen omdat we zelf goed de context kennen. Die context en diepgang is vaak in eerste instantie niet zo relevant voor je gesprekspartner. Wees dus streng voor jezelf en beperk een boodschap tot de kern. Het helpt om je punt alvast in kernwoorden op papier te zetten, dan hoef je dat niet ter plekke te bedenken.
Tip 3: Wees geen puppy
In gesprekken houden we vaak ons hoofd schuin. Onbewust maken we onszelf minder bedreigend en we moedigen daarmee de ander aan. We doen dit bij jonge kinderen, bij mensen die we op hun gemak willen stellen of bij collega’s waar we erg van onder de indruk zijn.
Het gevaar is dat wanneer je dit altijd doet, je minder serieus overkomt. Heb je iets belangrijks te vertellen? Houd je hoofd recht!
Geschreven door Miranda Hall
Meer weten?
In mijn boek lees je hoe je beter wordt gezien en gehoord. Je vindt geen abstracte communicatietheorieën of modellen. Met inzichten uit de wetenschap, gecombineerd met mijn jarenlange ervaringen op nationale en internationale podia als dagvoorzitter en moderator, geef ik gedachtenoefeningen en praktische en haalbare tips. Het is een perfect cadeau voor die ene vriendin die zichzelf niet voldoende in de spotlights zet. Of koop het lekker voor jezelf. Je kunt het bestellen via deze link.
Volg ons