Stress maakt vrouwen socialer en mannen juist asocialer
In stressvolle periodes plooien mannen terug op zichzelf terwijl vrouwen zich dan net socialer en meer empathisch gaan gedragen. Dat blijkt uit een studie van Oostenrijkse psychologen van de Universiteit van Wenen.
Wetenschappers onderwierpen enkele tientallen mannen en vrouwen aan stress- en empathie testen. De fysiologische en subjectieve stressrespons van mannen en vrouwen bleek virtueel identiek te zijn, maar de manier waarop ze met de stress omgingen stond diametraal tegenover elkaar.
-
Stress stimuleert bij vrouwen de sociale vaardigheden, onderdrukt hun egocentrisme en moedigt hen aan om andermans uitgangspunten beter te proberen begrijpen. Hun natuurlijke stressreflex is dus pro-sociaal.
-
Mannen worden door stress net egocentrischer. De mogelijkheid van een confrontatie doet bij hen een ‘vlucht-of-vecht’-reflex opkomen, waarvoor ze energie moeten vrijmaken. Dat doen ze door minder aandacht te schenken aan de gevoelens en meningen van anderen.
Uit eerder onderzoek blijkt dat vrouwen in andere situaties meer geneigd zijn om sociale steun te zoeken. Dit zou komen omdat vrouwen uit ervaring hebben geleerd dat ze meer steun krijgen als ze zich met anderen inleven, aldus de psychologen.
Volgens de coauteur zou op hormonaal niveau “het oxytocinesysteem verantwoordelijk kunnen zijn voor het genderverschil”. Dit “knuffelhormoon” wordt geassocieerd met sociaal gedrag en komt bij vrouwen in hogere concentraties voor.
Bovengenoemde manieren om met stress om te gaan, leiden thuis en op kantoor nog wel eens tot misverstanden. Wie zich opwindt over het gedrag van zijn partner of collega, moet zich er bewust van zijn dat mannen en vrouwen van nature anders reageren op stressvolle situaties.
Volg ons