Vrouwen minder corrupt dan mannen?
In het algemeen wordt aangenomen dat vrouwen minder geneigd zijn tot corruptie. Dat geldt in werkelijkheid echter enkel in een omgeving waar corruptie wordt gestigmatiseerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Rice University.
De relatie tussen geslacht en corruptie hangt volgens de Amerikaanse onderzoekers dan ook duidelijk af van de ruimere context. In landen met sterke democratische beginselen zullen vrouwen volgens de wetenschappers minder bij corruptie worden betrokken dan mannen, maar wanneer die ethische basis niet aanwezig is, zou er tussen de twee geslachten geen verschil meer kunnen worden opgemerkt.
“Resultaten van eerder onderzoek laten uitschijnen dat een grotere vrouwelijke participatie aan het politiek beleid een belangrijke bijdrage zou kunnen leveren tot het terugdringen van de corruptieniveaus,” merkt onderzoeksleider Justin Esarey, professor politieke wetenschappen aan de Rice University, op. “De relatie tussen geslacht en corruptie is in werkelijkheid echter afhankelijk van de bredere context. In autocratische regimes blijkt die grotere vrouwelijke aanwezigheid immers geen impact te hebben op de corruptie. In die landen zijn vrouwen wellicht meer geneigd om zich te schikken in de status-quo dan het systeem aan te vallen.”
“Naties met een groter corruptieniveau zijn meestal ook minder democratisch,” aldus nog Esarey. “In autocratieën vormen omkoperij, favoritisme en persoonlijke loyaliteit vaak een onderdeel van het normale politieke beleid en worden ook minder als corruptie bestempeld. Veel vrouwen lijken zich gebonden te voelen door de politieke normen van hun maatschappij. Dat geldt ook wanneer ze deel uitmaken van het beleid. Het rekruteren van meer vrouwen voor het politieke beleid lijkt in het algemeen dan ook weinig te zullen bijdragen tot het reduceren van de corruptie. Alleen wanneer de maatschappij corruptie veroordeelt, zullen vrouwen zich sterker tegen onethische praktijken verzetten dan mannen.”
Volg ons