Verrassende feiten over salarisonderhandelingen
Natuurlijk weet je wel dat je jezelf moet voorbereiden voor een gesprek over je salaris, maar wat is de beste manier om dat te doen? Wil je een voorsprong krijgen op de onderhandelingen over een evt. salarisverhoging? Lees dan deze verrassende feiten over de onderhandelingen.
1. Je moet vragen om een gesprek
Jouw manager vindt de dingen zoals ze zijn vast perfect, dus om te beginnen moet je vragen om het gesprek. Als je niet vraagt om een verandering, dan zal het hoogstwaarschijnlijk niet vanzelf gebeuren.
2. Je hoeft geen breed scala aan argumenten te hebben
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hoeft je helemaal niet te komen met 20 redenen waarom je meer wilt verdienen. Een of twee hele goede argumenten zijn vaak veel effectiever. Houdt de focus van het gesprek dus op die redenen.
3. Het proces zelf wordt vaak genegeerd
Sommige mensen realiseren zich niet dat het verkrijgen van een salaris onderhandeling op zichzelf al een hele onderneming kan zijn.
Sommige managers doen er weken of zelfs maanden over om een afspraak met je te maken. Andere managers vragen plotseling (omdat er een afspraak uitvalt) naar een gesprek…Dit zijn eigenlijk ook onderhandelingstactieken. De ene tactiek is van de vertraging en de andere is er om je op te jagen. Je kunt op deze tactiek antwoorden door te vragen of het gesprek op een passende tijd voor jezelf gezet kan worden.
4. Je baas heeft zelf ook een hekel aan onderhandelen
Geloof het of niet, jouw manager kan net zo goed een hekel aan onderhandelen hebben. Ook managers kunnen namelijk een afkeer hebben om mensen teleur te stellen. Het benadrukken van een win-win situatie kan zeker helpen om het gesprek gemakkelijker te laten verlopen.
5. Het hoeft niet alleen over geld te gaan
We neigen ernaar om ons alleen te richten op een hoger salaris of een bonus, maar er zijn nog veel meer andere voordelen te bedenken die nuttig kunnen zijn in je carrière en in je verdere leven. Denk hierbij aan een extra (betaalde) opleiding of cursus. Wat dacht je van meer vakantie? En hoe zit het met een andere functie of met taakuitbreiding?
Bron: businessinsider
Volg ons