HNW voor sommigen kan het funest zijn
Het Nieuwe Werken kent vele voordelen zoals een besparing op de reistijd en kosten, meer mogelijkheden om werk en privé te combineren en flexibele werktijden. Het Nieuwe Werken kent echter ook nadelen. Niet iedere medewerker is ervoor in de wieg gelegd.
Het Nieuwe Werken is een ware trend maar kan voor sommige medewerkers funest zijn. Dat blijkt uit het onderzoek Het Nieuwe Werken: uitkomst of ondergang voor je privéleven? (pdf) van Tessa Jans, afgestudeerd Arbeids- en Organisatiepsycholoog aan de Universiteit Utrecht. Zo lopen medewerkers het risico dat ze hun werk moeilijk kunnen loslaten. Bijvoorbeeld omdat ze regelmatig buiten werktijd rapporten schrijven, e-mails wegwerken of telefoontjes opnemen. Dit kan als gevolg hebben dat ze zó in hun werk opgaan dat ze zich moeilijk zullen kunnen concentreren op privéactiviteiten. Uiteindelijk kan dit leiden tot verminderde werktevredenheid, productiviteit en betrokkenheid en een hoger verloop en verzuim.
Persoonskenmerken van medewerkers
De ene medewerker zal Het Nieuwe Werken beter afgaan dan de ander. Zo zullen medewerkers die goed zijn in timemanagement minder snel vermoeid zijn omdat ze hun tijd beter kunnen indelen. Perfectionisten zijn echter vermoeider na een werkdag en kunnen zich moeilijker losmaken van het werk. Medewerkers met veel prestatiemotivatie zullen eerder overwerken waardoor er minder tijd over is voor hun privéleven.
Sturen op resultaat
Om uw medewerkers zo goed mogelijk te ondersteunen bij Het Nieuwe Werken is het belangrijk dat u stuurt op resultaat. Hierbij geeft u uw medewerkers de vrijheid hun werk zelf in te delen waardoor ze het beter kunnen afstemmen op hun privéomstandigheden. Zoals gezegd is Het Nieuwe werken echter niet voor iedere medewerker geschikt. Onderhoud daarom regelmatig contact met uw medewerkers en vraag hoe hun werkdag eruit ziet en of ze tevreden zijn. Zo zult u eventuele problemen vroegtijdig kunnen aanpakken.
Volg ons