Tips voor nog betere kantoorpolitiek
Kantoorpolitiek is belangrijker dan ooit in dit tijdperk van het nieuwe werken waar contact met collega’s lang niet altijd vanzelfsprekend is. Je moet strategisch opereren om collega’s om de vinger te winden en krijgt zaken gedaan door formele en informele machthebbers te beïnvloeden of, zo menen sommige managementgoeroes, soms keihard te manipuleren.
Acht tips voor nog betere kantoorpolitiek
Werknemers moeten nog beter opkomen voor hun eigen belangen
Het vergaren van bewijsmateriaal, bijvoorbeeld voor een eventuele ontslagzaak, is een must. Joep Schrijvers adviseert: ‘Ontwikkel je innerlijke Moskowicz en houd permanent je dossier bij. Doe dat niet heimelijk, maar juist openlijk. Zeg op een charmante manier “dit gaat in mijn dossier”, zodat de baas weet dat jij je niet zomaar opzij laat zetten.’ Maak, zeker als er een ontslaggolf nadert, aantekeningen van belangrijke gesprekken en laat die ondertekenen.
Blijf up-to-date
Wees de eerste die pilotprojecten omarmt. Managers zijn altijd gefrustreerd als ze op verzet stuiten als ze iets nieuws willen uitproberen. Verover een plek in de projectgroep die de nieuwe koers uitstippelt; een medewerker met strategische kennis voor de toekomst van het bedrijf wordt minder snel gedumpt.
Weet wie macht en kennis hebben
Maak een analyse van het krachtenveld en weet wie de informele machthebbers binnen de organisatie zijn. Lobby ook onder deze opiniemakers als je een project wilt realiseren. Word tevens vertrouwelijk met secretaresses en receptionisten. Zij hebben in flexkantoren vaak nog wel een vaste plek en weten of er vandaag hoog bezoek langs is geweest en de directie wederom een vergaderzaal afhuurt met die durfkapitalisten.
Wees daar waar belangrijke collega’s zijn
Log niet ergens willekeurig in als jouw kantoor een flexkantoor is geworden. Observeer wie waar zit en stem je bureau af op degene die wat voor je kan betekenen. Ontdek ook welke werkplek belangrijke collega’s buiten kantoor hebben en schuif daar eens aan als dat kan. Het schept een intiemere band als jullie buiten het oog van de baas pikante kantoorperikelen doornemen.
Wees een aardige, zichtbare collega
Kijk uit voor ultrakorte mailtjes naar collega’s, die kunnen bot overkomen. Blijf goed bereikbaar: spoorloze thuiswerkers roepen veel ergernis op. Investeer in de persoonlijke contacten met collega’s door geregeld naar kantoor te komen en de vrijdagmiddagborrels af te schuimen. Hoe minder mensen elkaar zien, des te belangrijk is een intelligente, op de situatie afgestemde communicatie. Weet wanneer een telefoontje volstaat en wanneer er minimaal een lunch of vergadering nodig is om collega’s warm te masseren voor die ene klus.
Pas je emoties aan de persoon en situatie aan
Bij een naderende reorganisatie reageren mensen vaak primair: ze worden of boos of apathisch of optimistisch strijdlustig. Gerben van Kleef, hoogleraar sociale psychologie, adviseert in zijn laatste boekOp het gevoel emoties doordacht in te zetten, want het effect hangt af van de persoon tegenover je. Het helpt niet boos te worden op collega’s die niet betrokken zijn, zij haken dan helemaal af. Betrokken collega’s gaan, mits je bezwaren terecht zijn, wel harder hun best doen voor jou. Wie geen macht heeft, kan boosheid beter niet inzetten als strategie. Zo iemand kan beter aardig blijven en met slijmen iets gedaan krijgen van de baas. Je hart lucht je maar bij gelijkwaardige collega’s of thuis.
Pick your battles
Kantoorpolitiek wordt belangrijker tijdens een crisis, maar dat betekent niet dat je de hele dag strategische spelletjes moet spelen. Loopbaancoach Els Ackerman adviseert medewerkers dikwijls om niet het conflict aan te gaan met een onverbeterlijk vervelende collega of baas. Ackerman: ‘Mensen moeten natuurlijk voor zichzelf opkomen, maar de vraag is hoeveel energie je moet steken in vervelende collega’s en werk dat niet bij je past. Soms kun je zaken beter van je af laten glijden en ondertussen uitkijken naar ander werk.’
Tot slot: hoe netjes of hoe vuil speel je het spel?
Intermediairs advies is: houd het fatsoenlijk zolang het kan. Weinig mensen worden gelukkig van werkplekken waar argwaan regeert en rattenstreken domineren. Maar wees niet roomser dan de paus. Soms volstaat hard werken én gezellige of brave kantoorpolitiek niet. Niet de hele waarheid vertellen, een beetje manipuleren, zuigen, roddelen (maar word niet kwaadaardig) zijn soms noodzakelijke koevoeten om je project naar een hoger plan te tillen of je eigen hachje te beschermen.
Volg ons