Freelance secretaresse
Freelancen betekent: je beroep zelfstandig uitoefenen en zelf klanten en losse opdrachten zoeken, in plaats van in loondienst werken bij een werkgever. Er zijn steeds meer secretaresses die gaan freelancen. Wat heb je zoal nodig om te kunnen freelancen?
Een VAR
Om te zorgen dat de belastingdienst jou ook als freelancer of ondernemer beschouwd, moet je een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) aanvragen bij de Belastingdienst. Potentile opdrachtgevers willen altijd zeker weten dat je ook daadwerkelijk zelfstandige bent. De reden hiervoor is dat zij anders na afloop van de opdracht ineens loonheffing n premies werknemersverzekeringen moeten betalen over het bedrag wat ze je al hebben betaald voor de geleverde werkzaamheden, dubbelop dus. Hier kun je het formulier downloaden. Na een tijdje krijg je dan een verklaring waarop staat wat als je activiteiten worden beschouwd. De VAR geldt zowel voor de Belastingdienst als voor de UWV en is n jaar geldig. Mocht het zo zijn dat je toch als werknemers wordt beschouwd, dan moet de werkgever wel loonheffing en premies werknemersverzekeringen inhouden op jouw salaris.
Een ondernemingsplan?
Alleen als je een lening wilt aanvragen bij een bank moet je een ondernemingsplan opstellen. Een eenmanszaak Het beginnen van een eenmanszaak is de makkelijkste manier om als zelfstandig ondernemer door het leven te gaan. Je wordt dan ‘zelfstandige zonder personeel’ (zzp-er). De voordelen van het ondernemerschap zijn met name dat je gebruik kunt maken van allerlei belastingfaciliteiten en aftrekposten. Een van de verplichten die een freelancer heeft, is om te zorgen dat de administratie op orde is.
Aanmelden bij de Kamer van Koophandel (KvK)
Als je dan de keuze hebt gemaakt om te gaan starten dan moet je jezelf inschrijven bij de KvK. Daarna meld je jezelf ook aan bij de belastingdienst.
Algemene voorwaarden
Algemene voorwaarden zijn niet verplicht, maar wel handig. Als je wilt weten wat erin moet staan, dan kun je dat bij de Kamer van Koophandel navragen.
Verzekeringen
Als je geen risico’s durft te nemen, dan moet je niet gaan ondernemen. Je loopt bedrijfsrisico’s, maar het ondernemerschap brengt ook veranderingen met zich mee voor je persoonlijke sociale zekerheid. Veel risico’s zijn in ieder geval te verzekeren.
Trekt het ondernemerschap je toch niet?
Dan kun je ervoor kiezen om je freelance inkomsten bij je jaarlijkse belastingaanslag op te geven als ‘resultaat uit overige werkzaamheden’. Dit kan handig zijn als je maar heel incidenteel freelance opdrachten doet. Het is wel aan te raden om je opbrengsten en kosten goed bij te houden en alle bonnetjes te bewaren. De Belastingdienst kan hier namelijk ook zelf om vragen.
Hulp bij het starten?
Natuurlijk komt er nog veel meer kijken bij het zelfstandige ondernemerschap. Op onderstaande website’s vind je meer informatie:
Volg ons