VAR-verklaring definitief verleden tijd
Per 1 mei 2016 wordt de huidige VAR-verklaring (verklaring arbeidsrelatie) vervangen door overeenkomsten volgens de nieuwe wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Wat verandert er?
Verklaring arbeidsrelatie
Als zelfstandig ondernemer moet je jaarlijks een VAR aanvragen om aan je opdrachtgevers te kunnen laten zien dat de Belastingdienst jou beschouwt als zzp’er. De opdrachtgever hoeft dan geen loonheffing te betalen over jouw inkomsten.
Schijnzekerheid
Om een VAR te krijgen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Ieder jaar moet je voor minimaal drie verschillende opdrachtgevers werken (VAR-wuo). In de ogen van het kabinet zorgt de huidige regeling voor schijnzekerheid, omdat je hier pas in de loop van het jaar aan kan voldoen.
DBA
Per 1 mei 2016 gaat de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) in. Dit houdt in dat je als zzp’er of freelancer geen VAR meer aan hoeft te vragen, maar dat je samen met de opdrachtgever een (simpel) modelcontract invult. Ook moet de DBA ervoor zorgen dat het financiële risico eerlijker verdeeld wordt als er toch sprake is van een verkapt dienstverband. Het risico van schijnzekerheid ligt nu bij de zzp’er, maar straks wordt ook de opdrachtgever aansprakelijk en betaal je samen.
Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft de wet DBA opgesteld. Zijn eerder plan (Beschikking Geen Loonheffingen (BGL) stuitte op hevige kritiek in verband met de administratieve rompslomp. In samenwerking met belangenorganisaties voor zzp’ers maakte Wiebes een nieuw voorstel.
Per branche komen er een aantal modelcontracten. Zzp’ers kunnen deze straks via de website van de Belastingdienst downloaden.
Overgangsperiode
Tot 1 mei 2017 hanteert de Belastingdienst een overgangsperiode, omdat zelfstandig ondernemers genoeg tijd moeten hebben om zich voor te bereiden op de veranderingen.
Volg ons