Pittige discussies over taalfouten
Mijn vorige column met de titel “Taalfout zorgt voor afwijzing solliciterende secretaresse” leidde tot pittige discussies. Veel secretaresses reageerden op de nieuwsbrief: herkenning, verontwaardiging en aanvullende vragen. Er valt nog veel te melden over dit onderwerp.
Welke spelling is officieel en voor wie?
De Nederlandse spellingsregels worden gepubliceerd in “Het Groene Boekje, Woordenlijst Nederlandse Taal”. De laatste versie is van 2005. De overheid schrijft deze officiële spelling voor aan zichzelf en aan het onderwijs. De meeste andere organisaties en bedrijven volgen, ook al zijn zij hiertoe niet verplicht. Van de Nederlandse secretaresse wordt verwacht dat zij goed op de hoogte is en blijft van deze regels.
Moeten secretaresses foutloos werken?
Secretaresses zijn net mensen. En een taal- en/of typfoutje is snel gemaakt. Controleren en nog eens controleren is dus het advies. En dan nog gaat het wel eens mis. Helaas, ook mij overkomt het wel eens. In mijn dagelijkse praktijk stoor ik me dan ook zelden aan zo’n kleine fout bij anderen, mits het binnen de perken blijft natuurlijk. Het wordt echter een ander verhaal als een secretaresse laat blijken dat haar kennis van de Nederlandse taal niet actueel is. De woorden “CV” of “BTW” met hoofdletters zijn in mijn ogen dan ook geen foutjes, maar het gevolg van verouderde kennis. Dat ervaar ik persoonlijk wel als storend. Helemaal als de secretaresse in kwestie in haar cv schrijft dat haar Nederlands “uitstekend” is. Ik denk dan “was” in plaats van “is”.
Herkennen anderen jouw actuele spelling wel als correct?
Via Twitter kreeg ik de (terechte) reactie dat het woord “cv” vaak foutief wordt gespeld. Loop je dan niet het risico als solliciterende secretaresse dat jouw actuele talenkennis per abuis wordt beschouwd als taalfout. Ja, dat zou natuurlijk kunnen. Sterker nog, soms gebruiken bemiddelingsbureaus zelf nog verouderde taaltesten. De nieuwe regels zijn nu zeven jaar van kracht en steeds meer organisaties en bedrijven maken er serieus werk van. Er is ook veel vraag naar trainingen op dit vlak. De groep die de nieuwe regels toepast, wordt dus steeds groter. En ik adviseer secretaresses, ongeacht of ze wel of niet een nieuwe baan of opdracht zoeken, zich bij die groep aan te sluiten.
Diana van Riel verbetert de managementondersteuning in organisaties en is eigenaar/senior trainer van opleidings- en adviesbureau Rieel. Zij verzorgt onder andere groepstrainingen en individuele begeleidingstrajecten voor secretaresses. Kijk voor meer informatie op haar website.
Volg ons