Tips rond Taal deel 2 : ont- ‘niet’ en
Wordt er naar jou geluisterd in je rol als secretaresse? Nemen ze serieus wat jij inbrengt in een overleg? In Tips rond Taal bied ik je eye-openers die ervoor zorgen dat je wint aan overtuigingskracht.
Vandaag: de verdwijntruc van ‘niet’! Dit wonderlijke woord heeft de vreemde gewoonte zijn werkzaamheid direct na uitspraak te verliezen. Een voorbeeld. Er vindt een reorganisatieronde plaats binnen het bedrijf waar je werkt. Uit de grond van je hart zeg je: “Ik hoop niet dat ik mijn baan kwijtraak!” En wat roept zo’n verzuchting op? Beelden van het slechtnieuwsgesprek met je leidinggevende, hoe je het thuis moet vertellen, de financiële consequenties. Oftewel, je ziet al voor je dat hetgeen je wilt vermijden, juist gebeurt. Zoiets kan als een selffullfilling prophecy werken…
Wat je wél wilt, is baanbehoud. En als men dan toch met organisatieverandering bezig is, zou je het liefst worden ingezet op een plek waar je talenten nog beter tot hun recht komen. Wat als je zou zeggen: “Ik hoop dat ik hier blijf werken en steeds meer uit mijn job haal!” Je realiseert je dat dit van je vraagt dat je meer aandacht gaat besteden aan je profilering binnen de afdeling. Je kijkt naar kansen om mee te werken aan dat project rond efficiënter inkopen. Je steekt extra moeite in het uitbouwen van werkrelaties. Jouw kans op succes is nu enorm gegroeid!
Hoe zit dit nu eigenlijk? Gek genoeg doet je brein weinig met het woord ‘niet’. Ook al gebruik je het, het zijn je overige woorden die van alles in jou (en je gesprekspartner!) kunnen oproepen. Minder prettige voorstellingen trekken daarmee je energie of je humeur omlaag. Daarom: laat ‘niet’ zoveel mogelijk weg en formuleer positief. Verwoord wat je wél wilt, in plaats van wat niet.
Nog wat voorbeelden. Ervaar wat deze uitspraken bij je oproepen, en vergelijk!
- “Ik ruim jouw koffiekopjes niet meer op.”
- “Ik stel voor dat je je koffiekopjes zelf opruimt.” / “Zou je je koffiekopjes zelf willen opruimen?”
- “Die felle toon staat mij niet aan.”
- “Een rustige toon vind ik prettiger.”
- “Ik kan nu niet aan de slag met die rapporten, ik help je hopen dat ze niet te laat komen bij de klant.”
- “Ik kan de rapporten vanmiddag afmaken en zorg er met een koerier voor dat ze tijdig bij de klant zijn.”
- “Geen paniek!”
- “Rustig maar.”
Het mooie is: door positief te formuleren kun je exact jouw (wellicht minder gemakkelijke) boodschap brengen, alleen met heel andere effecten op jouzelf en de ander.
Ik wens je veel succes en plezier met ont- ‘niet’ en. Ehh, met positief formuleren ;-)!
Hartelijke groeten, Heleen
P.S. Ik ben benieuwd naar jouw ervaring met en ideeën over de onderwerpen waarover ik schrijf! Als je wilt reageren op mijn columns, stuur dan een mail naar heleenteravest@investcoaching.nl!
Heleen ter Avest is eigenaar van Invest Coaching & Training in Huissen (onder Arnhem). Zij is gespecialiseerd in coaching en training van managementondersteuners: (directie)secretaresses, managementassistenten, administratieve krachten, teamleiders, personal assistents, officemanagers. Een coach/trainer die je beroep van binnenuit kent, gaat met je aan de slag. Dat werkt! Heleen biedt ondersteuning aan ieder die wil winnen aan professionele en persoonlijke kwaliteit en kracht. Geïnteresseerd in winst? Zie www.investcoaching.nl of bel 06-51935369.
Volg ons