Twijfel over ‘na aanleiding van’ of ‘naar aanleiding van’?
Heb je net een belangrijke e-mail opgesteld die naar de directie moet? Alles klopt, van de begroeting tot de afsluiting. Maar dan blijft er toch nog twijfel hangen bij één zinnetje: ‘Naar aanleiding van uw verzoek…’ of is het ‘Na aanleiding van uw verzoek…’? Echt zo’n taaldilemma dat regelmatig voorkomt en dat je als professioneel secretaresse niet kunt negeren. Een kleine fout kan namelijk een onprofessionele indruk achterlaten. Laten we eens kijken of we deze twijfel voor eens en altijd de wereld uit kunnen helpen.
- Antwoord: Het is ‘naar aanleiding van’.
De correcte uitdrukking is zonder twijfel “naar aanleiding van.” Het woord “naar” in deze context verwijst naar iets wat volgt op een aanleiding, een situatie, of een gebeurtenis. Bijvoorbeeld: “Naar aanleiding van het overleg, hebben we besloten een nieuwe werkwijze in te voeren.” Het gebruik van “na aanleiding van” is simpelweg fout en kan leiden tot een onnodige verzwakking van je boodschap.
Wat is de afkorting voor ‘naar aanleiding van’?
Wanneer je te maken hebt met langere zinnen of beperkte ruimte, kan het handig zijn om “naar aanleiding van” af te korten. De juiste afkorting is n.a.v. en het is belangrijk om de punten tussen de letters te gebruiken. Bijvoorbeeld: “N.a.v. ons gesprek van gisteren, bevestig ik hierbij onze afspraken.” Het gebruik van de punten maakt duidelijk dat het om een afkorting gaat en zorgt voor een professionele uitstraling in je teksten.
Voorbeeldzinnen met ‘naar aanleiding van’
‘Naar aanleiding van’ is een veelgebruikte uitdrukking in zakelijke communicatie, vooral wanneer je verwijst naar iets dat eerder is gebeurd of gezegd. Hoewel het vaak aan het begin van een zin staat, kan het ook halverwege een zin worden geplaatst. Het geeft aan dat een actie of reactie voortvloeit uit een bepaalde gebeurtenis, opmerking, of verzoek.
- Naar aanleiding van uw e-mail stuur ik u hierbij de gevraagde documenten.
- De vergadering werd aangepast naar aanleiding van de nieuwe richtlijnen.
- Naar aanleiding van de ontvangen klachten, hebben we besloten de procedure te herzien.
- De directeur heeft actie ondernomen naar aanleiding van de recente ontwikkelingen.
- Naar aanleiding van de audit hebben we een verbeterplan opgesteld.
- Het rapport is aangepast naar aanleiding van de opmerkingen van de commissie.
Met deze zinnen zie je hoe veelzijdig en nuttig de uitdrukking ‘naar aanleiding van’ is in verschillende contexten. Het helpt om de reden voor een bepaalde actie of besluit duidelijk te maken en kan op verschillende plekken in de zin worden gebruikt.
‘Naar aanleiding van’ gebruiken in je sollicitatiebrief
Dat is iets wat je beter kunt vermijden, omdat het inmiddels een groot cliché is geworden. Bijna iedereen begint een sollicitatiebrief met “Naar aanleiding van uw vacature…” of iets in die richting. Dit zorgt ervoor dat je brief direct opgaat in de massa en je jezelf niet onderscheidt van de andere kandidaten. Zo geef je de lezer de indruk dat je niet echt moeite hebt gedaan om een originele en persoonlijke opening te bedenken.
In plaats daarvan kun je beter kiezen voor een andere, originele openingszin:
- Als ervaren secretaresse met een passie voor efficiënte communicatie, was ik direct enthousiast toen ik uw vacature las.
- Met mijn ervaring in het organiseren van complexe agenda’s en mijn liefde voor structuur, zie ik mezelf als de perfecte aanvulling op uw team.
Op deze manier trek je meteen de aandacht van de lezer en laat je zien dat je de moeite hebt genomen om na te denken over wat je echt uniek maakt voor de functie. Dit helpt je om direct een goede indruk te maken en je te onderscheiden van de andere sollicitanten.
Is het ‘na verwachting’ of ‘naar verwachting’?
Dit is weer zo’n klassieke taalvraag waar je als secretaresse tegenaan kunt lopen. Ook hier zit het hem in het woord “naar” dat vaak verkeerd gebruikt wordt.
Antwoord: Het is ‘naar verwachting’.
“Na verwachting” zou suggereren dat er iets gebeurt nadat de verwachting al is uitgekomen, maar dat is niet de bedoeling van de uitdrukking. Het gaat juist om iets dat verwacht wordt in de toekomst, vandaar “naar verwachting.” Bijvoorbeeld: “De rapporten zullen naar verwachting eind van de week klaar zijn.” Het gebruik van “naar” geeft aan dat we vooruitkijken naar wat we verwachten.
Is het ‘na tevredenheid’ of ‘naar tevredenheid?’
Een andere veelvoorkomende vraag die kan opduiken tijdens het schrijven van bijvoorbeeld evaluaties of verslagen, is of je “na tevredenheid” of “naar tevredenheid” moet gebruiken. Dit soort uitdrukkingen worden vaak gebruikt om aan te geven dat iets naar wens is verlopen.
Antwoord: Het is ‘naar tevredenheid’.
De juiste formulering is “naar tevredenheid”. Dit betekent dat iets is gebeurd zoals gewenst of verwacht, en het verwijst naar het voldoen aan bepaalde verwachtingen of criteria. Bijvoorbeeld: “De taken zijn naar tevredenheid uitgevoerd.” “Na tevredenheid” is incorrect, omdat het suggereert dat de tevredenheid een gevolg is van iets, wat niet de bedoeling is in deze context.
Is het ‘ten slotte’ of ‘tenslotte’?
Deze twee woorden worden vaak door elkaar gehaald, maar er is wel degelijk een verschil tussen de twee.
Het juiste antwoord: Het hangt af van de context.
- Ten slotte (met een spatie) gebruik je wanneer je een opsomming afrondt of het laatste punt aanduidt. Bijvoorbeeld: “Ten slotte wil ik iedereen bedanken voor hun inzet.”
- Tenslotte (aan elkaar) gebruik je als synoniem voor ‘per slot van rekening’. Bijvoorbeeld: “Tenslotte moet iedereen zijn eigen verantwoordelijkheden nemen.”
Het verschil zit dus in de betekenis en context waarin je het gebruikt.
Zoals je kunt lezen, kan een kleine taalvraag een groot verschil maken! Zorg dat je deze kennis altijd paraat hebt, want in onze supportrol zijn de details cruciaal. Dit maakt het verschil tussen gewoon goed en echt professioneel.
Andere taalvragen
- Taaltip: een ieder of eenieder?
- Wat is juist qua spelling: e-mailadres of e-mail adres?
- Het einde van een formele brief
Volg ons